Giftige - schadelijke planten

Primine is een stof die allergische reacties kan veroorzaken. Deze stof wordt voornamelijk in de Primula (Sleutelbloem) aangetroffen. Het is een stof waarvoor men heel snel overgevoelig kan worden. Het veroorzaakt of verergerd hoofdzakelijk eczeem. Eczeem kan je herkennen aan jeukende, rode uitslag met zwelling, bobbeltjes en blaasjes. Soms in combinatie met een nattende huid ook kan de huid korsterig en/of schilferig zijn. De eczeem ontstaat op plaatsen waar men contact heeft gehad met Primula’s. Meestal zullen dit de handen en bovenarmen zijn maar pas op je kan het met je handen gemakkelijk elders op het lichaam verspreiden.

Voorkomen
Om te voorkomen dat je in contact komt met primine is het noodzakelijk om alle Primula’s uit het huis te verwijderen. Over het algemeen zal je van de tuinprimula’s niet veel last hebben.

Ondanks dat Primine niet alleen in Primula’s voorkomt hoef je je geen zorgen te maken over andere planten. Het is bekend dat er ook in andere planten Primine voorkomt maar in deze planten komt primine in veel mindere mate voor waardoor contacteczeem niet zal optreden.
 
Verder komt Primine voor in de stekels van een zwarte zee-egel.