Heesters

De Ribes sanguineum met als Nederlandse naam Ribes is een algemeen bekende sierheester in Nederland en België. Ribes sanguineum wordt veel in gemeente plantsoenen aangetroffen waaruit je direct de conclusie kan trekken dat het een makkelijke, sterke niet veeleisende plant is. Ribes sanguineum is een bladverliezende heester die het vrijwel op iedere grondsoort goed doet. De bloemen die vanaf eind maart tot en met mei bloeien verschijnen aan tweejarige takken en zijn afhangend. De geur van de bloemen van de Ribes sanguineum wordt wel vergeleken met de geur van kattenpis. Na de bloei verschijnen er zwart blauwberijpte bessen. Ribes sanguineum zal na 10 jaar ongeveer een hoogte bereiken van 200cm. De sierheester staat het liefst op een plaats in de halfschaduw. Het donkergroene blad is handvormig gelobd en aan de onderzijde vaak grijsviltig behaard en groeien aan roodbruine twijgen.

Snoeien
Ribes sanguineum snoei je pas als de heester een jaar of 5 oud is. Snoei de sierheester middels een verjongingssnoei. De beste manier is om ieder jaar ongeveer 20% van de oudste, dikste of beschadigde takken weg te nemen tot aan de basis. Op deze manier verjong je de Ribes sanguineum dus om de 5 jaar in zijn geheel.

Populaire soorten
Ribes sanguineum ‘King Edward VII’: Dit is de meest gebruikte Ribes met roze bloemen die afhangend zijn in brede trossen. De hoogte van deze mooie bladverliezende heester zal maximaal 200cm zijn.

Ribes sanguineum ‘Pulborough Scarlet’: De bloemen van deze variëteit zijn meer rood van kleur. Wordt wel omschreven als de mooiste variëteit. Wordt na 10 jaar ongeveer 300cm hoog.

Ribes sanguineum ‘White Icicle’: Zeldzame Ribes met witte vaak wat kleinere bloemen.

Vermeerderen
Ribes sanguineum is het makkelijkst te vermeerderen middels afleggen of het nemen van een winterstek.

Combineren met

  • Forsythia (Chinees Klokje)
  • Viburnum Tinus (Sneeuwbal)
  • Seringa