Vaste planten

Ruta graveolens met als Nederlandse naam Wijnruit is weer terug van weggeweest maar wel met een andere functie. Vroeger werd de Ruta graveolens gebruikt door de Romeinen als geneeskrachtige plant. De Ruta graveolens zou goed zijn tegen een te hoge bloeddruk, hoofdpijn, kiespijn en reumatische pijn. Later werden er planten gevonden die veel beter werkten tegen deze klachten en verdween de Ruta graveolens van het toneel. Dat is maar goed ook want de Ruta graveolens is bij overmatig gebruik matig giftig. Erger nog de Ruta graveolens bevat stoffen die afdrijvend werken wat dus kan betekenen dat zwangere vrouwen hun vrucht zullen afstoten. Later werd de Ruta graveolens gebruikt als keukenkruid. Vooral in Ethiopië en Griekenland worden gerechten met eieren, kaas en vis met het blad van de Ruta graveolens gegarneerd. De smaak van de Ruta is erg bitter en past daardoor niet in de keukens van Nederland en België. Het is in België zelfs verboden om de Ruta graveolens in voeding te verwerken.

Tuinhandschoen_0001-3

Bij aanraking van deze plant is het verstandig om tuinhandschoenen te dragen daar de plant fototoxische stoffen bevat wat ernstige huidirritatie kan veroorzaken. Lees hier meer over fototoxiteit.


Nieuwe toekomst voor de Ruta graveolens en Ruta patavina is het gebruik in de gecultiveerde tuinen van nu. De plant wordt voornamelijk ingezet om zijn grijze bladkleur en gele bloemen. De Ruta wordt ingedeeld als vaste plant maar doordat de Ruta vaak houtig is aan de basis zie je de plant ook vaak ingedeeld bij de halfheesters. Wijnruit wordt ongeveer 70 cm hoog en bloeit van juni tot en met juli met gele bloemen. Of de Ruta een lange toekomst bezworen blijft is nog maar de vraag daar de plant fototoxische stoffen bevat. De Ruta patavina is een veel lagere soort die ongeveer 30 cm hoog wordt en zodevormend is. Goed te gebruiken in de rotstuin.

Katten schijnen een hekel te hebben aan de Ruta graveolens. Het aanplanten van de Ruta in uw tuin zal een kattenwerend effect hebben.

Vermeerderen
Ruta laat zich prima vermeerderen middels scheuren/delen.

Combineren met

  • Nigella damascena tip!!
  • Anaphalis triplinervis (Siberische Edelweiss)
  • Salie (Salvia
Latijnse naam: Ruta graveolensStandplaats licht: Zon/halfschaduw
Nederlandse naam: WijnruitStandplaats vocht: Geen voorkeur
Plantgroep: Vaste planten/ half heesterGrondsoort: Geen voorkeur
Bloemkleur: GeelWintergroen: Ja
Bloei: Juni/juliWinterhard: Ja
Planthoogte: 70cmAantal per M²: 5 tot 8