Bamboe en (sier) Grassen

Pas bij de aanplant goed op met de Sasa soorten. Deze betrekkelijk klein blijvende bamboes lopen uit middels worteluitlopers (rhizomen). In kleine tuinen zijn ze enkel geschikt indien geplant in een bloembak wat een verrassend resultaat oplevert. In de wat grotere tuin raad ik aan om met een wortelbegrenzer aan de slag te gaan om ongewenst woekergedrag te voorkomen. Met deze maatregelen is het een zeer leuke tuinplant waar je goed mee kan variëren.

Enkele goede soorten voor in de tuin

Sasa veitchii: Is met zijn bonte blad een echte blikvanger in uw tuin. In de herfst kleuren de bladranden van het grote blad naar papierwit. De Bamboe doet dit om zich te beschermen tegen eventuele vorstperiodes (indrogingsproces). Sasa veitchii wordt niet hoger dan 75 cm. Erg mooi als solitair voor in niet al te grote tuinen en veel gebruikt in Japanse tuinen.

Sasa veitchii ‘minor’: Kan je gebruiken als bodembedekker die niet hoger zal worden dan 40 cm. Sasa is goed winterhard en plant je het beste in de zon of halfschaduw. Er leuke plant als vakbeplanting die maar weinig bekend is.

Sasa kurilensis: Zeer winterharde Bamboe die niet veel hoger zal worden dan 130cm. Deze soort wordt veelvuldig aangeplant op geluidswallen daar de wortels van deze Bamboe de aarde goed vast zullen houden. Mooie golvende bladeren.

Sasa tsuboiana: Goede middelgrote Bamboe met glanzende bladeren van ongeveer 23cm lang en 6cm breed. Zeer dichte volle plant die een maximale hoogte zal bereiken van ongeveer 100cm. Regelmatig terugsnoeien zorgd voor en meer frisse gedrongen Bamboe.

Sasa nebulosa: In het Nederlands vaak Gevlekte palmbamboe genoemd. Zeer sterk groeier waar je absoluut met wortelbegrenzers moet werken als je dze Bamboe niet door de hele tuin wilt hebben. Door de bijzondere waaiervormige bladeren en zwart gevlekte halmen is deze soort wel zeer de moeite waard. Deze Bamboe zal een hoogte bereiken van ongeveer 130cm.

Sasa snoeien
De beste manier om Sasa te snoeien is door ze om de 3/4 jaar in zijn geheel terug te knippen tot aan de grond. De Sasa zal dan weer mooi fris terugkomen. Doe dit in maart/april.

Vermeerderen
Sasa kan je het beste vermeerderen door een stuk van de plant af te snijden of steken.

Combineren met
Miscanthus
Fargesia