Aanleg bestrating

Er zijn veel manieren om je eigen stukje of stuk tuin af te bakenen. Het plaatsen van een schutting is één van de meest toegepaste manieren. Ondanks dat er vele soorten kant en klare tuinschermen op de markt zijn worden schuttingen met de planken om en om gemonteerd nog veelvuldig toegepast. De voornaamste reden dat men voor een schutting kiest met planken om en om gemonteerd is dat je meer vrijheden hebt. Zo zijn standaard tuinschermen niet hoger dan 180cm en kom je nagenoeg nooit helemaal uit met de gewenste lengte van de schutting. Een schutting plaatsen met planken om en om gemonteerd is dus een ideale manier om een schutting geheel op maat te maken.

Houtsoort
Een schutting maken op deze manier kan zowel met hardhout als met geïmpregneerd hout. Voor de juiste keuze qua houtsoort verwijs ik graag naar de artikelen geïmpregneerd hout en hardhout. Toch zal ik de belangrijkste verschillen hier nog even vermelden. Zachthout is goedkoper in aanschaf, makkelijker te verwerken en hardhout is duurder in aanschaf en moeilijker bewerkbaar maar gaat vele jaren langer mee zonder onderhoud te plegen.

Het belangrijkste van een schutting zijn de schuttingpalen. Daar waar de paal uit de grond komt zal deze het snelst gaan rotten. Een hardhouten paal met een duurzaamheidsklasse van 1 gaat langer dan 25 jaar mee en is dus een zeer goede keuze. Een geïmpregneerd paal zal vele jaren eerder doorgerot zijn waardoor het niet verstandig is deze zonder bescherming te plaatsen. Indien je kiest voor geïmpregneerde palen dan zal ik deze zeker in speciale paalhouders plaatsen. Steeds vaker zie je schuttingen gemaakt van geïmpregneerde planken gemonteerd aan hardhouten palen. Houd er wel rekening mee dat de palen dan veel donkerder van kleur zijn als de planken. Indien je de schutting met een dekkende verf gaat behandelen, de schutting laat begroeien is dit natuurlijk geen bezwaar.