Vaste planten

Wat de Latijnse benaming al doet vermoeden is Sempervivum een erg makkelijke tuinplant. Semper betekend altijd en vivus = levend. Deze “altijd levende”? plant heeft eigenlijk alleen maar een hekel aan te veel water en te strenge vorst. Voor de rest trotseert Sempervivum werkelijk de meest barre omstandigheden. Zelfs hele periodes van brandende zon zonder regen lijken de Sempervivum niet te deren. Sempervivum is een ideale plant voor in de rotstuin waar hij makkelijk te combineren is. Sempervivum valt onder de succulenten. Succulenten zijn planten die water kunnen opslaan in de wortel, stengel of het blad. We noemen dit dan knol, stam of bladsucculenten. Dit soort planten zijn ideaal voor mensen met weinig tijd om planten te verzorgen. Zorg bij de aanplant van Sempervivum voor een goed gedraineerde standplaats. Meng desnoods wat steenslag of grind door de aarde en plant Sempervivum wat scheef aan zodat bij eventuele regenval het water makkelijk van de plant wegstroomt. Sempervivum stelt verder geen eisen aan de grondsoort en zal het altijd doen zelfs op de meest arme grond. De meeste succulenten kunnen niet tegen vorst wat, als je logisch nadenkt, niet verwonderlijk is. Het opgeslagen water in de plant kan gemakkelijk bevriezen waardoor de plant zal afsterven. Sempervivum is een uitzondering die erg goed tegen vorst kan.

Goede winterharde Sempervivum soorten

Sempervivum tectorum: Eén van de sterkste soorten met roze bloemen in juni/juli. Deze ‘gewone huislook’ is ongeveer 15cm hoog en breid zich snel uit. Plant 24 stuks per M².

Sempervivum arachnoideum: Vormt in de harten van de rozetten zilverwitte draadjes wat de Nederlandse benaming Spinnenwebhuislook heeft opgeleverd. Makkelijke langzaamgroeiende Sempervivum die slechts 10cm hoog wordt. Draagt in juni/juli karmijnrode kleine bloemetjes.

Sempervivum calcareum ‘Grigg’s Surprise’: Zeer winterharde Sempervivum die mooie rozetten vormt. De stijf gepunte bladen zijn aan de punt roodbruin. In juni vormen zich roze bloemen aan de 15cm hoge plant. Plant 32 stuks per M²

Sempervivum ‘Bronco’: Bijzondere kleur bladrozetten die een groen hart hebben en naar buiten toe bordeaux rood kleuren. De plant is 20cm hoog en bloeit in juli op zijn hoogtepunt met roze bloemen. Plant 24 stuks per M².

Sempervivum ciliosum borisii: Wie dacht dat geel bloeiende Sempervivum niet bestond heeft het mis. Deze variëteit is de enigste geel bloeiende sempervivum. De hoofdrozet van deze soort sterft na enige tijd af waardoor er in het hart een gat zal ontstaan. Na verloop van tijd ontwikkelen zich in dit gat nieuwe bladrozetten. Plant 24 stuks per M².

Sempervivum op het dak
Eeuwen geleden planten men Sempevivum aan op daken om de kwade geesten of bliksem te weren. Nu wordt Sempervivum, weliswaar met andere redenen, weer op daken geplant. Sempervivum wordt samen met sedum soorten op kant en klare rollen verkocht om op platte daken uit te rollen. De voornaamste reden is nu de isolerende werking en het geringe onderhoud aan een ‘groen dak’. De meest gebruikte soort voor aanplant op het dak is de Sempervivum tectorum.

Sempervivums zijn door het weinig onderhoud ideale planten voor op een graf.

Combineren met

  • Jovibarba
  • Sedum
  • Saxifraga