Snoeien
Snoeien_0001-1

Snoeien is één van de meest besproken onderwerpen als het over tuinonderhoud gaat. Mijn vroegere werkgever zei altijd ‘als je goed kan snoeien ben je al voor de helft tuinman’. Als je daar eens goed over na gaat denken kom je al snel tot de conclusie dat hij daar gelijk in had. Goed snoeien kan je namelijk alleen maar als je van iedere plant die je snoeit exact weet wanneer, hoe en waarom je die bepaalde plant moet snoeien. De eerste stap is dus om de planten in uw tuin te leren kennen. Van een Hovenier wordt verwacht dat hij of zij de meest voorkomende planten kan herkennen wat een behoorlijke opgave is daar het assortiment planten zeer uitgebreid is. In uw eigen tuin zal u in de meeste gevallen al snel een ‘goede tuinman’ zijn doordat er slechts een beperkt aantal planten in zal staan.

Snoeien is onnatuurlijk
Niet zelden heb ik tijdens snoeiwerkzaamheden de vraag gekregen of snoeien niet iets tegennatuurlijks is. Als ik dan de voorbeelden noem van dieren die aan stengels en bladeren eten, door sneeuw, ijzel of wind takken uitbreken of door een blikseminslag een complete kruin uit een boom kan breken is de vraag al ontkennend beantwoord. Gelukkig bezitten planten het vermogen om opnieuw uit te groeien als er een stuk wordt verwijderd. De meeste planten bezitten lager gelegen slapende knoppen die na zo’n ingreep gestimuleerd worden uit te lopen.

Snoeien_0002-1
Snoeien_0003-1

Vormsnoei
Denk hier aan buxus haagjes, coniferen, heggen ,bonsai en groenblijvende heesters. De beste tijd voor vormsnoei is het najaar of vroege voorjaar. Meestal wordt vormsnoei met een heggenschaar uitgevoerd waar ik niet altijd achter sta. Vooral waar het loofsoorten betreft. Door gebruik te maken van een heggenschaar knip je de bladeren door de midden wat een lelijk resultaat geeft. Beter is het dan om gebruik te maken van een snoeischaar.

Verjongingssnoei
Snoei geeft groei én bloei dat is een regel die je al vroeg op de tuinbouwschool geleerd krijgt. Verjongingssnoei is toe te passen op alle heesters/struiken. Zorg er voor dat je de natuurlijke groeiwijze niet te veel beïnvloed. Snoei zoveel mogelijk oude takken weg en laat de jonge twijgen groeien. Let er op dat je een open heester krijgt waar zonlicht goed toe kan treden. Zoek uit of de struik die je wilt snoeien op één of meerjarig hout bloeit. Struiken die op één jarig hout bloeien kan je het beste direct na de bloei met een snoeischaar of takkenschaar terug snoeien. Jonge twijgen zullen zich dan snel ontwikkelen waardoor u het volgende jaar als dank een zeer rijk bloeiende struik zult overhouden. Struiken die op meerjarig hout bloeien dienen ook ieder jaar gesnoeid te worden. Je snoeit dan alleen de oudste takken helemaal weg om te verjongen. Naast het gebruik van een snoeischaar of takkenschaar zal bij meerjarige bloeiers ook een beugelzaag van pas
kunnen komen.

Snoeien_0004-1

Noodzakelijke snoei
Takken die in ongewenste richting groeien, zieke, dode of beschadigde takken en wortelopslag. Noodzakelijke snoei mag je op ieder moment uitvoeren. Pas alleen op voor bloedende bomen zoals een Berk (Betula), Esdoorn (Acer) en Haagbeuk (Carpinus betulus). In het voorjaar als de sapstroom op gang komt is het zelfs mogelijk dat deze doodbloeden. Beter is dan om te wachten tot november/december.