Snoeien

Naast de uitgebreide tuinkalender Hebben we nu ook een snoeikalender. De snoeikalender laat je van maand tot maand zien welke beplanting je op dat moment kan snoeien en hoe de planten het beste gesnoeid moeten worden. De meeste planten die in de snoeikalender zijn opgenomen zijn ook opgenomen in onze uitgebreide plantendatabase. Met één muisklik kom je werkelijk alles te weten over de plant van je keuze.

Snoeikalender_0001-1

Snoeikalender januari/februari
In januari en februari zijn er nog genoeg planten die je kan snoeien. Toch is het in deze maanden oppassen. Indien het vriest mag je nooit snoeien! Deze maanden zijn bij uitstek geschikt om bladverliezende heesters en bomen te snoeien.

Leilinde (Tillia) mag je in deze maanden terugsnoeien tot op de gesteltakken. Nu je toch bezig bent met het snoeien van de leilinde kan je ze indien nodig direct opnieuw opbinden. Doe dit altijd met bindbuis.

Fruitbomen kunnen ook in deze periode gesnoeid worden. Fruitbomen snoei je met als doel meer licht in de kroon te krijgen en een rijkere bloei waardoor er meer vruchtzetting plaats zal vinden. Pas een verjongingssnoei toe.

Druiven of zoals de Vlamingen zeggen Druivelaars kunnen nu ook gesnoeid worden. Kijk hier voor een uitgebreide uitleg druiven snoeien.

Knotwilgen kunnen in deze periode nog geknot worden. Let op dat je dit niet later doet dan half februari.

Snoei nu alle verticale takken van de dakplataan terug tot op de horizontale takken.

Eenjarige twijgen die aan de gesteltakken van de Wisteria (Blauwe regen) groeien dien je terug te snoeien tot ongeveer 2 ogen (knoppen).

Snoei van winterbloeiende planten zoals de Helleborus het lelijke blad weg zodat bloemen nog beter zichtbaar zijn.
 
Indien er al een vorstperiode geweest is kan je takken van de Forsythia afknippen om binnen in een vaas te zetten. Dit is o.a. ook mogelijk met de Hamamelis waar ik persoonlijk geen voorstander van ben daar deze heester eigenlijk helemaal niet gesnoeid moet worden