Snoeien

Wat er nu te snoeien is in de tuin is afhankelijk van wat je afgelopen januari/februari reeds gesnoeid hebt. Net zo als in die maanden zijn november en december prima maanden om bladverliezende heesters en bomen flink onder handen te nemen. Maar twee keer in hetzelfde jaar is wat overdreven. Ook dien je goed op het weer te letten. Neem als stelregel dat bij vorstperiodes niet gesnoeid mag worden. Bekijk indien je in januari/februari nog niets gesnoeid hebt ook even de snoeikalender januari/februari. De meeste snoeiklussen die je in deze maanden kan doen kunnen ook in deze maanden uitgevoerd worden.

Vaste planten afknippen
Voor wie van een nette opgeruimde tuin houdt is het nu de tijd om de vaste planten af te knippen. Ik weet dat vele het hier niet mee eens zijn maar bekijk voordat je direct reageert eerst even dit filmpje waarin ik uitleg dat je met de juiste voorzorgsmaatregelen wel degelijk in het najaar de vaste planten kan afknippen. Er kleeft wel een belangrijk nadeel aan voor eventuele dieren die in de tuin wat beschutting zoeken tegen eventuele vorstperiodes.
 
Druiven snoeien
Vanaf nu kan je druiven of zoals de Vlamingen zeggen Druivelaars snoeien. Bekijk de uitgebreide omschrijving druiven snoeien.