Vaste planten

Stachys kan je eigenlijk scheiden in twee groepen te weten groen bladig en grijs bladig. De groen bladige soorten Stachys noemen we in het Nederlands Andoorn. De sierwaarde van deze groenbladige zijn de bloemen. Groenbladige Stachys soorten worden meest ingezet als goede bodembedekkers die weinig onderhoud vragen. De groenbladige Stachys soorten worden afhankelijk van de soort en variëteit 30 tot 45 cm hoog en bloeien met witte of roze bloemen. Plant deze makkelijke plant op een plaats in de schaduw of halfschaduw.

Enkele groenbladige Stachys soorten
Stachys grandiflora ‘Superba’: Deze Andoorn bereikt een hoogte van ongeveer 60cm en bloeit van juli tot augustus met lilapaarse bloemen. Voor een lange bloei kunt u deze soort het beste op een plaats in de halfschaduw planten. Voor een optimale dekking plant je 7 tot 9 stuks per M².

Stachys monnieri: Roze bloeiend in juli tot augustus met orchidee-achtige bloemen. De hoogte is ongeveer 35cm. Zet deze Andoorn op een plaats in de halfschaduw. Plant tussen de 7 en 10 planten per M².

Stachys alba: Rijk bloeiende Andoorn met witte bloemen. De hoogte is ongeveer 30cm. Goede bodembedekker die graag in de zon of halfschaduw wil staan. Plant 8 tot 11 stuks per M². Topper!
 
Stachys rosea: 35cm hoge roze tot zalmroze Andoorn. Deze soort bloeit erg rijk in juli met een uitloop naar augustus. Plant 16 planten per M².

Stachys discolor: Erg kleine Andoorn met een hoogte van ongeveer 10cm. Erg sterke soort voor een plaats in de zon. De bloemkleur is wit in augustus op zijn rijkst. Plant 14 tot 16 stuks per M².

Groenbladige Stachys combineren met

  • Coreopsis
  • Siergrassen
  • Phlox (Vlambloem)

De grijsbladige Stachys noemen we in het Nederlands Ezelsoren. De sierwaarde van de plant is het blad. Niet dat de grijsbladige Stachys soorten niet bloeien maar de bloemen zijn over het algemeen erg klein. De meest gebruikte grijsbladige Stachys is de Stachys byzantina die we nog niet zo lang geleden Stachys olympicus noemden. Grijsbladige Stachys heeft een hekel aan een te natte grond en staat het liefst in de zon of halfschaduw. De plant heeft niet alleen een hekel aan een natte grond ook een regenbui kan de plant zeker niet waarderen en laat het blad dan hangen waar ongetwijfeld de naam ezelsoren vandaan komt. Maar niet getreurd na regen komt zonneschijn en al snel zal de Stachys weer de oude zijn.

Enkele grijsbladige Stachys soorten
Stachys byzantina: 50cm hoge Ezelsoor die vanaf juli tot en met augustus bloeit met grijze kaarsen met kleine roze bloemetjes. Plant 7 tot 9 stuks per M².

Stachys byzantina ‘Silver Carpet’: Echte bodembedekkende plant waar enkel het grijze blad sierwaarde heeft daar deze soort niet bloeit. Deze niet bloeiende Stachys bereikt een hoogte van ongeveer 15cm. Plant 8 tot 12 stuks per M².

Stachys byzantina ‘Big Ears’: Deze 70cm hoge Stachys heeft de grootste bladen van allemaal. Het blad is grijsgroen van kleur. De bloemen bloeien in juli roze. Plant 4 tot 6 stuks per M².

Grijsbladige Stachys combineren met

  • Lavendula (Lavendel)
  • Artemissia (Alsum)
  • Gypsophila
  • Monarda
  • Achillea