Aanleg Tuinverlichting

Omdat het werken met elektra een secuur werkje is, zeker buitenhuis, heb ik een aantal stappenplannen tuinverlichting aanleggen gemaakt.

Tuinverlichting met één schakelaar aanleggen

Stap 1: Stroom aftappen.
Waar halen we stroom vandaan is de eerste stap. Zoek op de meest handige plaats een lasdoos waaruit we makkelijk in de tuin kunnen komen. Maak de lasdoos open en controleer of er een blauwe, bruine en geel/groene draad in aanwezig is. Is dit niet het geval dan ontbreekt waarschijnlijk de geel/groene draad. Geel/groen is aarde en indien deze niet aanwezig is mag je absoluut geen tuinverlichting aansluiten! Bekijk in dat geval of er in een andere lasdoos wel een geel/groene draad aanwezig is. Zo niet dan kan je het beste een specialist vragen om een nieuwe draad vanaf de meterkast aan te leggen met een geel/groene aardedraad. In mijn voorbeeld ben ik van een nieuwe situatie uitgegaan en is er dus een gele buis met de 3 draden aanwezig zoals op onderstaande illustratie.

Stap 2: Lasdoos installeren
Monteer een lasdoos aan de muur en zorg ervoor dat de buis in de lasdoos uitkomt zoals op onderstaande illustratie.

Stap 3: Draad voor de schakelaar installeren
Trek een 4 aderig draad t.b.v. de schakelaar. 4 aderig draad bestaat uit een blauwe, zwarte, geel/groene en een bruine draad. De blauwe draad hoef je niet aan te sluiten. Dop deze af zoals op illustratie 3 met een lasdop (in rood aangegeven). De bruine draden verbind je met een lasdop aan elkaar en de aardedraad (geel/groen) ook zoals op onderstaande illustratie.

Stap 4: Grondkabel voor tuinlampen installeren
Trek 4 aderig grondkabel bestaande uit blauw, zwart, geel/groen en bruin. Sluit de geel/groen, blauw en zwarte draad aan in de lasdoos en dop de bruine draad af met een lasdop zoals op onderstaande illustratie.

Indien bovenstaande niet duidelijk genoeg is heb ik een illustratie gemaakt welke nog meer duidelijkheid verschaft, zie hiervoor onderstaande illustratie:

Tuinverlichting aansluiten voorbeeld 2

Tuinverlichting met één schakelaar en stopcontacten met continu spanning aansluiten op één kabel:
 
Stap 1:
Dit lijkt een ingewikkelde klus maar het valt wel mee. Voorwaarde om dit te begrijpen is dat je het stappenplan “Tuinverlichting met één schakelaar” hebt gelezen en begrepen. We starten met dit stappenplan dan ook direct bij stap 4 van “Tuinverlichting met één schakelaar”.

Stap 2:
Nu verbind je in de lasdoos de bruine draad van de grondkabel in de lasklem of lasdop, zoals op onderstaande illustratie.

Stap 3:
We sluiten nu eerst een lamp aan op de grondkabel. Omdat de grondkabel in dit geval verder gaat naar een stopcontact dien je een ondergrondse verbinding te maken. Ondergrondse verbindingen maak je altijd met een gietmof! Zoals op onderstaande illustratie.

Stap 4:
Als laatste sluiten we een stopcontact aan. Je hebt nu op slechts één kabel een geschakelde lamp en een stopcontact met continu spanning.

Stappenplan_tuinverlichting_0009