Aanleg bestrating

Als je (sier) bestrating gaat aanleggen ontkom je er bijna niet aan om stenen op maat te maken. Er zijn meerdere mogelijkheden om stenen op maat te maken. Afhankelijk van de steensoort, je wensen en ervaring. Een professionele stratenmaker zal in de meeste gevallen deze klus met een stratenmakerhamer uitvoeren. Voor de wat minder geoefende onder ons zijn er nog 2 manieren die ik hieronder beschrijf.

Stenen knippen
Om stenen te knippen heb je een stenen knipper nodig. Een stenen knipper is een vrij kostbaar stuk gereedschap maar is bij de bouwmarkten en verhuurbedrijven tegen een kleine vergoeding te huur. Om een steen mooi te knippen is het belangrijk om onderstaande goed door te nemen.

1. Zorg dat de stenen knipper op een stabiele ondergrond staat zo dicht mogelijk bij uw werk.
 
2. Afhankelijk van het model kan je de stenen knipper afstellen op de dikte van de steen. Bij sommige modellen gaat dit met één stelmoer in het midden van de knipper en bij de door mij getoonde gaat dit met twee stelmoeren. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een stenenknipper met twee stelmoeren daar je die veel nauwkeuriger kan afstellen. Stel de stenenknipper zo af dat er tussen het bovenste mes en de te knippen steen 0,5 cm ruimte is. Zorg er tevens voor dat deze ruimte over het geheel van de steen overal hetzelfde is.
 
3. Nu de stenenknipper afgesteld is, ga je een steen aftekenen. Hou een steen boven de plaats waar hij moet komen en teken met een timmermanspotlood af waar deze doorgeknipt dient te worden.
 
4. Schuif de steen tussen de messen van de stenenknipper en pak de hefboom vast. Beweeg de hefboom nu met een krachtige korte ruk naar beneden. Afhankelijk van de dikte, hardheid en grootte van de steen zal dit zwaar of minder zwaar zijn. Het is belangrijk dat je dit krachtig genoeg doet zodat de steen in één keer doormidden is. Indien het niet in één beweging lukt en je een tweede poging doet zal de steen hoogstwaarschijnlijk niet mooi recht geknipt worden (afbrokkelen).
 
5. De steen kan nu gelegd worden. Zorg ervoor dat de voeg minimaal is dit voorkomt onkruid in de toekomst.

Stenen zagen
Om stenen te kunnen zagen heb je een stenen zaag nodig. Ook een stenen zaag is een kostbaar stuk gereedschap maar ook deze is te huur bij diverse bouwmarkten en verhuurbedrijven. Stenen zagen is meer werk dan knippen en geeft meer rommel (stof) maar uiteindelijk is het resultaat veel mooier ten opzichte van knippen. Je hebt twee type stenen zagen één die aangedreven wordt met een motor en één op stroom. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een stenenzaag op stroom. Nadeel van deze zaag is dat de stoppen er snel uitklappen. Om dit te voorkomen let dan bij het huren goed op of de zaag is uitgerust met een beveiliging hiertegen. De zaag zal dan niet vanuit het niets op gang komen waardoor er geen piek ontstaat die ervoor zorgt dat de stop het begeeft. Indien je gebruik maakt van een verlengsnoer zorg dan voor een verlengsnoer van een goede kwaliteit en dikte dat kan ook het probleem met de stoppen voorkomen. Rol het verlengsnoer te allen tijden helemaal uit! Ook al heeft u maar een klein stukje te overbruggen. Om een steen te zagen volg je onderstaande stappen.

1. Zorg dat de stenenzaag dichtbij je werk staat. Leg alvast een plank neer waarop je de stenen kan gaan zagen. Maak op de plank een mal waar de steen inpast en stevig verankerd ligt. De steen zal anders weggeslagen worden door de stenenzaag.
 
2. Nu de voorbereidingen getroffen zijn ga je een steen aftekenen. Hou een steen boven de plaats waar hij moet komen en teken met een timmermanspotlood af waar deze doorgezaagd dient te worden.

3. Leg de steen op de plank in de mal. Zaag nu de steen door langs de lijn. Gebruik altijd voor uw veiligheid handschoenen, een stofkapje, een veiligheidsbril en oordoppen.
 
4. De steen kan nu gelegd worden. Zorg ervoor dat de voeg minimaal is, dit voorkomt onkruid in de toekomst.