Aanleg gazon

Een storende laag is een laag in de bodem die zo verdicht is dat er geen goede waterhuishouding is. Het gevolg van een storende laag is wateroverlast en/of droogte. Door het regenwater dat niet snel genoeg door de storende laag heen kan dringen zullen planten- en boomwortels langdurig in het water staan en wegrotten. Hierdoor zullen planten na verloop van tijd doodgaan. Ook een groot probleem is dat grote bomen met hun wortels niet door de storende laag heen kunnen dringen waardoor ze zich niet voldoende kunnen verankeren. Bij een fikse storm zullen deze bomen gemakkelijk omwaaien. Overmatig vocht zal ook leiden tot het afsterven van het zeer noodzakelijke bodemleven. De voornaamste reden hiervoor is zuurstofgebrek.

Het ontstaan van een storende laag
Indien we last hebben van een storende laag betreft dit vrijwel altijd een nieuwbouwtuin. Door alle zware machines die tijdens de bouwwerkzaamheden over de grond hebben gereden is de structuur van de grond volledig kapot. De meeste aannemers brengen over deze vast gereden grond een laagje grond van 30 cm aan. Het probleem is dat het regenwater niet door de vast gereden laag heen kan dringen en op de storende laag blijft liggen.

Hoe herken ik een storende laag?
Zelf kan je gemakkelijk een storende laag in de tuin opsporen. Graaf hiervoor een gat van ongeveer 50 x 50 cm met een diepte van 100 cm of totdat je grondwater tegenkomt. Indien deze klus je gemakkelijk af ging, is er geen sprake van een storende laag. Maar indien je hebt moeten hakken om door een bepaalde laag heen te komen is er sprake van een storende laag. Nu je toch al een gat hebt gegraven controleer dan direct of de bodem voldoet aan de juiste opbouw.

Wat te doen bij een storende laag?
Indien er sprake is van een storende laag zal de gehele tuin omgespit moeten worden. Dit is geen klus die je met de hand uit kan voeren daar de storende laag te hard en vaak te diep is. Mijn advies is dan ook deze klus uit te laten voeren door een ervaren machinist die met een minigraver de tuin vakkundig kan spitten. Let er op dat de machinist de grondlagen niet door de war gooit. Hiermee bedoel ik dat de onderste grond niet bovengewerkt mag worden. De reden is dat er normaal gesproken in de bovenste grondlagen meer voeding aanwezig is dan in de onderste lagen. Door verkeerd spitten zul je dus wel van de storende laag bevrijd zijn maar een arme en vaak te zure grond terugkrijgen.

Op plaatsen waar je terras, oprit of verharding komt nooit de grond diep spitten/loswerken. Dit zal tot ernstige verzakkingen kunnen leiden.

Storende lagen in een bestaande tuin
Ook in een bestaande tuin kan je last hebben van storende grondlagen. Het is dan vaak te kostbaar om de gehele tuin af te breken om in zijn geheel om te spitten. Toch is er een manier te proberen om van het overtollig grondwater af te komen. Boor met een grondboor met een zo breed als mogelijke boor diepe gaten (in ieder geval zo diep dat je door de storende laag heen bent). Een goede grondboor is meestal te huur bij de plaatselijke bouwmarkt of verhuurcentra. Boor de gaten liefst om de 50 cm. Vervolgens vult u deze geboorde gaten op met grind. Zelf heb ik deze methode meerdere malen met succes uitgevoerd.