Heesters

De Tamarix met de Nederlandse naam Tamarisk is een heester (soms kleine boom) die uitermate geschikt is om in de kustgebieden aan te planten. De Tamarix verdraagt de zoute zeewind en de zilte grond erg goed. Desondanks is de Tamarix niet erg bekend in Nederland. Het blad van de Tamarix zijn kleine schubachtige bladnaalden die in de herfst af zullen vallen op enkele uitzonderingen na die overigens niet verkrijgbaar zijn in Nederland en België. Het is een sierheester die met lange slappe takken groeit waar je wel van moet houden. Een aantal keren heb ik bij de wat creatieve tuinliefhebber de Tamarix gezien die tegen een muur aan geleid was. Het gaf een zeer apart effect en het probleem van de slappe takken was mooi opgelost. Voor in een “wilde tuin”? zijn dit soort planten erg geschikt zeker in combinatie met weelderige heesters. De Tamarix bloeit, mits op een warme plaats in de zon of halfschaduw geplant, rijk en uitbundig met bloempluimen vanaf ongeveer mei tot en met juni. De kleur en het “pluizige”? van de bloemen lijkt sterk op die van de populaire Eupatorium. Na de bloemenpracht zet de Tamarix doosvruchten met grote hoeveelheden zaden die je in de winter kan zaaien.

Snoeien
Tamarix snoei je ieder jaar in het voorjaar door een verjongingssnoei toe te passen. Je snoeit dan een aantal oude, dikke of beschadigde takken tot aan de basis weg. Hou er rekening mee dat de Tamarix op eenjarig hout bloeit tijdens het snoeien. Alleen bij jonge planten kan je een begeleidingssnoei toepassen door alle takken tot de helft terug te zetten. Eventueel het jaar er op herhalen. Meestal wordt dit door de kweker al gedaan.

Vermeerderen
Tamarix is te vermeerderen middels zaaien in de winter of het nemen van een houtstek wat over het algemeen succesvoller is.

Populaire soorten

  • Tamarix ramosissima ‘Pink Cascade’: Deze soort bloeit met roze bloemen en wordt niet hoger dan ongeveer 400cm. De takken zijn roodbruin met blauwgroene kleine bladen. Voor vele de mooiste soort.
  • Tamarix tetrandra: Eveneens een 400cm hoog wordende soort maar bloeit met lichtroze bloempluimen. De takken zijn meer paarsbruin van kleur.

Combineren met

  • Spiraea
  • Syringa
  • Laburnum (Gouden Regen)