Tuinideeën & Tips

Het is bijna lente, nog maar een paar weken. En je ziet het alweer in de tuin: de bomen beginnen alweer uit te lopen, de bollen steken hun kopjes boven de grond en je ziet dat het gras bijna toe is aan de eerste maaibeurt. Maar voor je weer echt van de tuin kunt gaan genieten, zul je er wel even in aan het werk moeten.

Verwijder algen van de tegels
In de winter hebben algen en groene aanslag ruim de tijd gehad om zich te nestelen op je tuintegels en in de voegen. Deze algen en groene aanslag kan zo glad worden dat je er lelijk door kunt vallen, maar het is ook nog eens geen mooi gezicht. Het is dus verstandig om algen en groene aanslag van je tegels te verwijderen. Hier zijn speciale, milieuvriendelijke, middelen voor te koop. Gebruik een harde borstel en je zult zien dat de groene aanslag van de tegels vliegt!

Ruim borders leeg
Heb je flinke borders, dan kan het zomaar zijn dat deze overwoekerd raken met planten die er niet horen. Bepaal goed wat je wilt in de borders en welke planten je nu ziet als onkruid. Trek het onkruid eruit en hark je border netjes aan. Je ziet het verschil en je gelooft je ogen niet! Ook is het nu de tijd van het snoeien van veel planten en bomen. Zo kun je het best nu de uitgebloeide bloemen uit je hortensia knippen en mogen veel bomen en struiken gesnoeid worden. Een aanhanger huren om al dit snoeiafval naar de stort te brengen is een goed idee. Je hebt dan al snel weer een opgeruimde, overzichtelijke tuin.

Stort nieuwe schelpen of grind op de oprijlaan
Na verloop van tijd zullen de schelpen of het grind dat je op je oprijlaan of tuinpad hebt gestort in de grond zakken, versplinteren tot minuscule stukjes of gewoon verdwijnen. Dit kan ervoor zorgen dat je oprijlaan of tuinpad overwoekerd raakt door onkruid. Door het onkruid te verwijderen en daarna nieuwe schelpen of grind te laten storten heb je in een mum van tijd weer een nette oprit.
De schelpen en het grind worden vaak geleverd in big bags. Deze kun je niet zomaar even tillen. Een heftruck huren kan dan uitkomst bieden.

Maai het gras en steek de kanten schoon
Je hoeft het gras nu nog niet direct te maaien, maar je moet er wel klaar voor zijn. Zodra de zon wat meer warmte af begint te geven, zal het gras een flinke groeispurt doormaken. Zorg dus dat je daar klaar voor bent. Je kunt wel alvast de kanten afsteken. Zo zorg je ervoor dat het gras niet direct je pad of de borders zal gaan overwoekeren als het weer gaat groeien.

Check je tuinmeubelen en parasol
Heb je de tuinmeubelen in de afgelopen winter buiten laten staan? Dan is het wel heel verstandig om deze meubelen even te controleren. Is iedere stoel nog stabiel? Is de tafel niet doorgezakt? En is de parasol niet te veel verkleurd? Allemaal belangrijke zaken die het zitcomfort voor de komende zomer kunnen maken of breken.

Ben jij al klaar voor de zomer?