Tuinideeën & Tips

Hout is een prachtig natuurproduct dat voor allerlei toepassingen in de tuin gebruikt kan worden. Een tuinhuis om je tuingereedschap in op te bergen, een schutting om je tuin af te schermen of een mooie plantenbak van hout. Hier worden voornamelijk zachte houtsoorten voor gebruikt. Nu zijn zachte houtsoorten redelijk kwetsbaar als ze onbeschermd blijven. Door het gebruik van beits kun je je tuinhout verduurzamen.

Weersinvloeden
Schors biedt bomen een mooie bescherming van het hout. Gekapt hout daarentegen wordt blootgesteld aan allerlei wisselende weersomstandigheden. Denk aan vochtverschillen, uv-straling en regen. Deze kunnen de staat van je hout in negatieve zin beïnvloeden. Ze tasten het hout op den duur aan, waardoor het kwetsbaarder wordt. Om hout te verduurzamen wordt het vaak geïmpregneerd. Heb je onbehandeld hout en wil je de duurzaamheid verhogen? Dan hoef je niet zelf aan de slag met impregneermiddelen. Je kunt het hout beitsen.

Verduurzamen met beits
Door tuinhout te beitsen maak je het minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. Beits zorgt er namelijk voor dat het hout waterafstotend wordt, waardoor vocht geen kans heeft om in het hout te dringen. Dankzij de flexibele werking van de beits wordt bladderen voorkomen. Het volgt namelijk de bewegingen – het zogenoemde ‘werken’ – van het hout. Daarnaast biedt een beits bescherming tegen uv-straling.

 Dekkende of transparante beits?
Of je nu voor een dekkende of een transparante beits kiest: de bescherming is in beide gevallen ideaal om hout te verduurzamen. Het is een kwestie van smaak waar de uiteindelijke voorkeur naar uitgaat. Een transparante beits laat de tekeningen van het hout heel mooi zichtbaar, maar zal de natuurlijke vergrijzing van het hout op den duur niet tegenhouden. Wil je dit proces vertragen, dan kun je ervoor kiezen om ieder jaar een vers laagje aan te brengen. Een dekkende beits laat de houttekening niet meer zichtbaar, maar de houtstructuur en nerven blijven wel zichtbaar. De pigmenten in een dekkende beits beschermen het hout iets beter tegen uv-straling. Moose Färg biedt zowel transparante als dekkende beitsen aan die geschikt zijn om je hout een langdurige bescherming te geven.