We brengen in de lente tot en met de nazomer heel wat uurtjes in de tuin door. Die tuin heeft de afgelopen decennia verschillende metamorfoses ondergaan. Het klassieke grasveld verdween uit veel voor- en achtertuinen en werd vervangen door tegels of grind met daarin een aantal plantenbakken. Mede aangemoedigd door de overheid zijn veel bewoners in Nederland daarvan terug gekomen. Toch wil je zeker bij een wat grotere tuin niet alleen maar planten en bloemen hebben staan wanneer je de tegels er uit hebt gegooid. Je wilt er echt een comfortabele plek van maken waar je ook lange zwoele zomeravonden in door kunt brengen.
Bamboe
Misschien heb je er zelf al eens aan gedacht om de tuin in een bepaald thema in te richten. Dat kan bijvoorbeeld een tuin met oosterse invloeden zijn waarbij je planten zoals bamboe, palmbomen, varens, yucca’s, albizia’s en phormiums gebruikt. Breng er ook wat speelse vormen in aan met kronkelige paadjes en rotspartijen.
Prairie
Een minder voordehand liggend thema is de prairie. Hierbij kun je denken aan siergrassen en stoere weelderige vaste planten. Met lavendel in verschillende tinten breng je wat extra kleurbeleving aan. Goed aardende planten binnen een prairieomgeving zijn bijvoorbeeld de Helianthus, Moderna, Aster, Vernonia, Achillea en de Liatris. Wanneer je deze tuin gaat aanleggen denk er dan aan dat je de planten niet in rijtjes of groepjes zet, maar op een organische manier op een willekeurige manier plant. Op deze manier kun je op een speelse manier een aantrekkelijke border maken. Er zijn verschillende soorten prairieplanten die bekendstaan om hun winterhardheid en op een natuurlijke wijze groeien en bloeien. Zo heb je er het hele jaar rond plezier van.
Tuinhuis of veranda
Binnen de verschillende thematuinen valt prima een tuinhuis van hout te plaatsen. Doordat er hout in verschillende soorten en kleuren verkrijgbaar is sluiten tuinhuizen en veranda´s prima aan bij de verschillende stijlen. Je kunt je online prima bij Keurhorsthoutbouw.nl oriënteren. Zo past een houten schuur van de Douglasboom prima binnen en landelijk thema. Naast dat je er als tuinier al je gereedschap in kwijt kunt en zeker ook je e-bike is het aan te raden om meer te doen met je tuinhuis als opbergplaats van gereedschap. Maak er meteen een plek in waar je heerlijk beschut en overdekt kunt zitten. Met extra terrasverwarming kun je ook tijdens de nazomer nog heerlijk van je tuin genieten.
Kiezen voor duurzaamheid
Kijk dus bij het realiseren van een houten tuinhuis goed van wat voor soort hout je dit laat bouwen. Een mooi karaktervol soort is Douglashout. Bijzonder hieraan is dat Douglashout onbehandeld van nature een hoge duurzaamheid heeft. Wat duidelijk een milieuvriendelijk alternatief is voor vaak met schadelijke stoffen bij geïmpregneerd vurenhout. Douglas hout gaat onbehandeld gemiddeld zo’n tien tot vijftien jaar mee.
Bovendien groeien deze bomen in Noord-West Europa, zodat er geen tropisch regenwoud gekapt hoeft te worden. Zo is de Douglasspar in Frankrijk en Duitsland in grote hoeveelheden geplant. Dit heeft tot gevolg gehad dat alleen al in Frankrijk er jaarlijks 1 miljoen kuub Douglas aangroeit. Binnen 10 jaar zal er jaarlijks 2 miljoen kuub aangroeien. Genoeg aanbod dus om een eerlijk tuinhuis in je eigen thematuin van te laten bouwen.