Tuinkalender
Bloeiende Narcis in de sneeuw

Het mooie weer heeft dit jaar wat langer op zich laten wachten dan voorgaande jaren maar eindelijk zijn de eerste mooie lentedagen een feit. Er komen veel vragen binnen van ongeruste tuinbezitters of bepaalde planten nog wel zullen uitlopen, of ze de strenge winter wel overleeft hebben. Ik kan de meeste mensen gerust stellen de natuur is gewoon wat later dan voorgaande jaren en in de meeste gevallen komt het wel goed. Er zijn natuurlijk uitzonderingen zoals de Amerikaanse Sering. Deze is toch best vorstgevoelig en heeft de winters van de afgelopen jaren prima doorstaan. In sommige tuinen zijn het flinke struiken geworden waar men aan gehecht is geraakt. Helaas zijn veel Amerikaanse Seringen dit jaar bevroren.

Als u plannen heeft om bomen of struiken uit de volle grond aan te planten of planten in de tuin te verplanten dan is het nu echt tijd om de schop uit de schuur te pakken. Voorgaande jaren zou je al zo goed als te laat geweest zijn wat dat betreft hebben we dit jaar iets meer ruimte. Planten die gekweekt zijn in een container kunnen het gehele jaar aangeplant worden.

April is een goede tijd om de tuin te bemesten. Voedingsstoffen worden optimaal door de beplanting opgenomen. Strooi, liefst bij regenachtig weer, mestkorrels lans de heg, het gazon, de borders en planten in bloembakken.

Aan het einde van deze maand kan je beginnen met het planten van zomerbollen/knollen. Het is jammer dat er in verhouding zo weinig van deze prachtige planten zoals Dahlia’s worden aangeplant.

Het is nu een prima tijd om de borders vrij te maken van onkruid. De onkruiden die in het najaar zijn blijven staan en de winter overleeft hebben zullen nu heel snel uitlopen. Als je deze nu al uitwied voorkom je dat ze zaad aanmaken en zal je het gehele jaar minder last hebben van onkruid.

Als het gazon nog niet geverticuteerd is dan is deze maand wel de laatste maand waarin je dat moet doen. Het gras begint ondanks het koele weer van eind maart al weer te groeien en als de weersvoorspellingen kloppen dan breekt deze maand het maaiseizoen weer aan. Maai de eerste keer nog iets hoger het gras kan namelijk wat geel zijn door de winterperiode. Op deze manier hersteld het gazon zich makkelijker en kijk je niet tegen een lelijk gazon. Lees hier meer over verticuteren.

In april moet er weer heel wat gesnoeid worden. Bekijk onze populaire snoeikalender eens om te zien wat er deze maand gesnoeid moet worden.

Wacht, hoe verleidelijk het ook is, nog even met het kopen en planten van zomergoed. Om zeker te zijn dat zomergoed geen schade oploopt van vorst kan je dit het beste medio mei doen.

In april kan je ook nog zaaien. Zaai vanaf nu alleen nog maar in de volle grond.

Zet op een mooie dag de kuipplanten alvast een uurtje buiten maar denk eraan ze kunnen nachtvorst niet verdragen!