Tuinkalender

Ik ben benieuwd wat het weer in februari gaat doen dit jaar. Afgelopen maand hebben we op een korte vorstperiode na in ieder geval lekker in de tuin kunnen werken. Het is verstandig om nu toch wel haast te maken met de winterklussen in de tuin. Het weer kan nu alle kanten op en het zal mij persoonlijk niets verbazen als het voorjaar weer vroeg haar intrede doet. Indien dit het geval is dan zal er in maart flink wat gedaan moeten worden en is het fijn dat er geen klussen meer gedaan hoeven te worden wat ook in februari had gekund. Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen het kan immers nog een lange tijd echt winter worden.

In februari kan je nog alle bladverliezende en groenblijvende heesters/bomen planten of verplanten. De bladverliezende soorten zijn in deze maand ook nog te snoeien. We hebben onlangs een handige snoeikalender online gezet waar je per maand kan aflezen welke planten je wanneer mag snoeien. Tevens kan je bij tuintips januari lezen wat te doen bij vorst of sneeuw.

Indien je plannen hebt om dit jaar je tuin te laten aanleggen door een hoveniersbedrijf dan dien je nu toch echt een afspraak te maken. De meeste hoveniersbedrijven zijn op dit moment druk doende de orderportefeuille vol te krijgen voor het komende tuinseizoen. Maart is altijd al een drukke tuinmaand voor deze bedrijven en beginnen dus pas met nieuwe klussen te plannen vanaf half april. Hierdoor loop je al snel het risico dat de hovenier pas aan het einde van de zomer tijd heeft.

Als je deze maand plannen hebt om in de tuin te werken pas dan goed op voor de “neusjes” van bloembollen. Ik heb al diverse bloembollen gezien die enkele centimeters boven het maaiveld uit kwamen. Heb je in het najaar geen bloembollen geplant dan is het tijd voor een bezoekje aan het tuincentrum. Diverse bloembollen worden nu voorgetrokken verkocht. Ik was afgelopen week op de veiling in Aalsmeer waar ik mij verbaasde over de lage prijzen van voorgetrokken bloembollen. Als het weer mooier wordt dan zullen de prijzen van deze bollen snel omhoog gaan!

Het snoeien van bloedende heesters en bomen heeft de hoogste prioriteit. Doe dit niet later dan eind januari en vergeet ook de Druif niet te snoeien.

Vergeet niet om nu de vogel nestkastjes schoon te maken. Vogels zijn nu al op zoek naar een geschikte broedplaats.

Laat je vooral niet verleiden om volop kalk te strooien of te bemesten. Ten eerste is het beter om de tuin in maart te bemesten daar planten nu nog niet zullen groeien en hierdoor een belangrijk deel van de werkzame stoffen opgelost zijn nog voordat de plant dit op kan nemen. En ten tweede omdat je beter eerst een bodemonderzoek kan laten verrichten alvorens zomaar iets over de tuin te strooien.

Zoals je misschien al hebt opgemerkt worden tuintips op internet heftig gekopieerd. Het is heel erg jammer dat men op deze manier nogal eens verkeerde informatie aan het verspreiden is. Één van de dingen die mij telkens opvalt is dat het goed zou zijn om bij vorst de composthoop eens lekker om te zetten. Als je iets niet moet doen dan is het wel om deze klus bij vorst uit te voeren! Wacht totdat de temperaturen niet onder de 5° komt. Het is namelijk de bedoeling dat het bacterieleven in de composthoop zijn werk doet. Dit zal enkel gaan bij hoge temperaturen. Normaal gesproken is het binnen in een composthoop lekker warm (broei) ga je nu met het koude weer de composthoop omzetten dan zal de temperatuur snel omlaag gaan waardoor bij vorst zelfs een deel van het bacterieleven dood kan gaan.