Tuinkalender

Waar vroeger de ‘echte winters’ ervoor zorgden dat er vrijwel niets te doen was in januari kunnen we met de winters van de afgelopen jaren en de nieuwe kweekmethoden tegenwoordig in januari lekker aan de slag. Buiten het snoeien van fruitbomen, diverse leibomen, en bladverliezende heesters kan je zolang de grond niet bevroren is gewoon je tuin gaan aanleggen. Zelfs een tuin aanplanten in een zachte winter is met de komst van containerplanten geen probleem meer.

Bij temperaturen boven het vriespunt
Zoals ik hierboven al schreef kunnen bij temperaturen boven het vriespunt nagenoeg alle tuinprojecten in deze maand uitgevoerd worden. Zeker waar het om de aanleg van een tuin betreft zie ik geen problemen. Oké januari is niet de beste tijd om een vijver aan te leggen maar ik zie geen reden waarom je bijvoorbeeld geen schutting kan plaatsen of een nieuw terras kan aanleggen. Let wel op dat je niet gaat werken in de tuin als er vorst in de grond zit van een eerdere vorstperiode. Dit kan leiden tot ernstige verzakkingen.
 
1. Denk aan het aftappen van de buitenkraan! De kraan kan al bij de eerste nachtvorst stukvriezen. Zeker als er een flinke oostenwind op de kraan staat.
 
2. Snoei fruitbomen, bladverliezende heesters, knotwilgen en leibomen nu. Januari is bij uitstek geschikt om dit soort bomen te snoeien en de leibomen netjes aan te binden. Gebruik voor het aanbinden altijd bindbuis. Indien dit eerdere jaren met een ander materiaal is gebeurt kan je nu het blad van de bomen is heel makkelijk controleren op eventuele ingroei.

3. Vergeet zeker de druif niet te snoeien en als u toch lekker bezig bent is dit het ideale moment om van het snoeiafval de druif te stekken.

4. Schilder nu de pergola, schutting of ander houten materialen waar bladverliezende klimplanten tegenaan groeien. Voor je het weet is het weer mooi weer en zetten de klimplanten al weer nieuw blad waardoor je er de rest van het jaar moeilijker bij komt. Let wel op de verwerkingstemperatuur van de verf.

5. Indien u afgelopen najaar wintergroene heesters of heggen heeft aangeplant controleer dan of deze geen water tekort hebben. Indien het zonnig weer is zullen alle wintergroene planten gaan verdampen. Juist dit wordt door vele onderschat waardoor de nieuwe aanplant het niet zal overleven.

6. Geef bloempotten een plaats waar het bij een vorstperiode niet of nauwelijks zal vriezen. Indien u hier geen ruimte voor heeft kunt u het beste nu alvast controleren of de afwateringsgaten niet verstopt zitten. Zet de potten onder een afdak of zet ze schuin weg zodat er geen overtollig water in de bloempotten aanwezig is. Doordat water uitzet als het vriest knappen de bloempotten stuk.

Bij temperaturen beneden het vriespunt
Indien we toch een winter krijgen met een lange vorstperiode dan kan je de meeste tuinwerkzaamheden toch beter even uitstellen. Maar niet getreurd ‘achter de schermen’ kan je wel alvast plannen gaan maken voor het komende tuinseizoen. Genieten van de winterbloeiende en/of besdragende heesters en de vogels die dichtbij de woning komen om het lekkers wat u heeft klaargezet op te eten. Vergeet zeker het water voor de vogels niet te controleren op bevriezing en zorg dat je dusdanig water voor onze gevleugelde tuinbezoekers klaarzet dat ze niet kunnen gaan badderen! Tevens is januari de maand waarin erg veel beursen en/of tuinevenementen georganiseerd worden.

1. De eerste prioriteit is toch wel zorgen dat de vijver niet helemaal dichtvriest. De makkelijkste manier om de vijver ijsvrij te houden is met een bruisbolletje of blok. Indien u verrast bent door de vorst en de vijver onverhoopt toch in zijn geheel dichtgevroren is hak dan in geen geval een wak in het ijs. Door de hevige trillingen kunnen de vissen doodgaan door stress of beschadiging aan de gehoororganen. De beste methode om een wak te maken is door een pannetje water te koken en deze op het ijs te zetten. Binnen enkele ogenblikken heeft u een wak in het ijs waar u een bruisbolletje of blok in kan hangen die het wak vanzelf groter zal maken.

2. Indien de oprit of terrassen glad zijn geworden kan je het beste niet met strooizout ter werk gaan. Strooizout of gewoon zout is erg slecht voor de planten in uw tuin. Een verkeerde gedachte is dat het zout wat u op de oprit of terrassen heeft gestrooid de border niet zal bereiken. Indien het na een periode van vorst gaat regenen dan zullen de zouten ver weg kunnen spoelen en zo u geliefde planten kunnen bereiken. Gebruik dus liever scherp zand wat erg effectief is. Een leuke bijkomstigheid is dat door het scherpe zand op uw bestrating de algengroei weg zal slijten.

3. Voorkom het belopen van het gazon. Doordat de grassprieten bevroren zijn zal er bij betreding ernstige schade aan het gazon ontstaan. Veel mensen hebben dit niet in de gaten daar het schadebeeld pas na de vorstperiode zichtbaar wordt

Bij sneeuwval
Indien we getrakteerd worden op een mooie laag sneeuw dan is het werk in de tuin pas echt afgelopen. Indien u de sneeuw van paden en terrassen verwijderd gooi de sneeuw dan niet over de vaste plantenborder of het gazon. De sneeuw die op het gazon of in de border is gevallen kunt u overigens wel gewoon laten liggen. De sneeuw zorgt voor een isolerende werking en is niet schadelijk. Wel dient u voorzichtig de sneeuw van groenblijvende heesters, coniferen en bamboe af te schudden. Door het gewicht van de sneeuw kunnen takken verbuigen of zelfs afbreken. Maak voordat u sneeuw gaat ruimen een paar mooie foto’s zovaak krijgt u er de kans niet voor.

Vijver
Sneeuw die op een dichtgevroren vijver is neergestreken dient u zo snel als mogelijk van de vijver te verwijderen. Het beetje licht wat nog door de ijslaag heen dringt is van groot belang voor vissen en waterplanten.

Gereedschappen en machines
Controleer nu al uw Tuingereedschap en pleeg waar nodig onderhoud. Ook het slijpen of laten slijpen van snoeischaren, heggenscharen en grasmachines dient nu alvast te gebeuren.

Planten stekken middels winterstek
Januari is een prima maand om bladverliezende heesters te gaan stekken. Dit doen we middels een winterstek of houtstek. In de rubriek Winterstek of houtstek lees je alles en staat er een duidelijke film hoe je dit het beste kan doen.