Tuinkalender

De maand mei was voor de tuin een prima maand. De temperaturen zijn lekker omhoog gegaan waar de planten en dieren zichtbaar van genieten. Op het eind van de maand mei en de start van juni zijn er echter op diverse plaatsen in Nederland problemen met de aanhoudende droogte. Vooral de boeren in Drenthe en Groningen ondervinden hier veel problemen van. Door de hogere temperaturen zie je steeds meer vaste planten in bloei komen en begint het zomergoed lekker uit te dijen wat een fraai gezicht is in tuinen, bloembakken en balkon.

Ook de onkruiden hebben de afgelopen maand welig getierd in de tuinen. Onkruid kan je het beste verwijderen middels wieden. Schoffelen is op dit moment te riskant daar vaste planten en zaaigoed al opgekomen is. Voor een filmpje hoe je het beste onkruid kan wieden klik je hier.

Indien je hoog wordende vaste planten hebt denk dan aan de plantsteunen. Als je vroeg genoeg plantsteunen plaatst zal het een makkelijk karwei zijn en hou je een natuurlijk geheel. Haal uitgebloeide bloemen uit de rhododendron door de bloemen met duim en wijsvinger vast te pakken en uit de plant te draaien. Dit bevorderd de groei van nieuwe scheuten. Ook de uitgebloeide bloemen van de blauwe regen kan je het beste verwijderen. De plant zal dan geen pulen aanmaken waardoor de plant volgend jaar beter zal bloeien. De peulen zijn ook erg giftig dus het is ook een stuk veiliger om ze te verwijderen.

Het is dit jaar ondanks de droogte een echt slakkenjaar. Tenminste in mijn eigen tuin en tuinen van mijn klanten lijkt het een plaag te worden. Slakken zijn dol op de jonge uilopers van planten en kunnen in korte tijd zeer veel schade aanbrengen. Lees ook alles over slakken. Nu je toch door de tuin loopt om te controleren op slakkenvraat kijk dan direct naar andere plagen zoals luizen. Als je er vroeg bij bent dan is het bestrijden vele malen makkelijker.

Zodra het gaat regenen is het tijd om de tuin te bemesten. De planten hebben veel voeding nodig in deze tijd van het jaar. Je kan in deze tijd het beste een organische meststof in korrelvorm strooien maar kijk wel uit dat je niet op het jonge blad van planten strooit daar dit direct zal verbranden.

Planten van nieuwe planten kan alleen nog met containerplanten. Let wel dat je de containerplanten alvorens je ze in de grond zet in een emmer met water zet. Zo zuigt de kluit vol met water at beter is dan planten in een te natte grond. Let op dat je de plant niet in de emmer met water duwt. Beter is het om de plant op het water te zetten zodat hij uit zichzelf zinkt.

Het maaiseizoen is weer volop begonnen. Gemiddeld maaien we 26 keer per jaar het gazon. Hou er rekening mee dat als het erg heet is je het gazon iets hoger maait. Het gazon bemesten in de zon is uit den boze! Wacht op een bewolkte liefst mistige dag. Alles over het gazon.

Houd planten in potten en kuipen heel goed in de gaten. Twee tot drie keer per dag water geven met deze temperaturen is geen overbodige luxe. Planten in potten drogen vele malen sneller uit.