Tuinkalender

Tuinieren maand per maand met de unieke tuinkalender van OnlineTuinieren.nl is inmiddels een begrip in Nederland en Belgie zo lijkt het wel. Niet zo gek daar alleen de tuinkalender van Onlinetuinieren.nl ieder jaar herschreven wordt. Geheel aangepast aan de weersomstandigheden van dat moment.

Er was maar weinig te doen in de tuin de afgelopen maanden op het ijsvrij houden van de vijver en het voederen van de vogels na. Op dit moment lopen de temperaturen weer voorzichtig op en hoop ik dat het voorjaarsweer niet lang meer op zich laat wachten. 

Als de temperaturen in maart oplopen zullen de vaste planten en siergrassen weer opkomen. Je moet dan heel goed oppassen waar je loopt zodat je de jonge uitlopers niet vertrapt. Indien je vaste planten en siergrassen nog niet hebt afgeknipt dan is het nu toch hoognodig tijd om de handen eens flink te laten wapperen. Let op dat je dit nu niet meer met een heggenschaar kan doen. Twee jaar geleden heb ik een filmpje gemaakt hoe je het beste vaste planten kan afkippen.

Voor wie de borders eens goed aan wil pakken is het vanaf nu mogelijk om vaste planten en siergrassen te scheuren. Niet iedereen vindt het voorjaar de beste periode voor deze klus maar hier zijn de meningen sterk over verdeeld. Wil je alles weten over het scheuren van vaste planten dan heb ik hier een artikel geschreven inclusief een instructie filmpje.

Als de temperaturen duidelijk beginnen te stijgen en het al weer langer licht wordt is het ook tijd om de tuin te gaan bemesten. Wie eerder artikelen van mij gelezen heeft weet dat ik hier verder geen advies voor uit ga brengen. Je kan een tuin pas optimaal bemesten als je weet welke tekorten er zijn. Hiervoor kan je een bodemonderzoek doen waarbij je voor de komende drie jaar een bemestingadvies krijgt.

Het gazon begint nu langzaam maar zeker weer tot leven te komen. Ik heb zelfs al weer mensen gezien die druk aan het maaien waren. Als de temperaturen hoog genoeg blijven dan is het nu tijd om het gazon te verticuteren.

In maart dienen zeer veel planten gesnoeid te worden. Veel mensen hebben moeite met het snoeien van planten simpelweg omdat de kennis hier ontbreekt. Speciaal voor deze groep mensen hebben we een snoeikalender gemaakt zodat je weet welke planten wanneer gesnoeid moeten worden en hoe.

Als de temperaturen in maart flink omhoog gaan kunnen we langzaam maar zeker ook de kuipplanten weer uit de winterstalling halen. Indien de kuipplanten verpot moeten worden kan je dit direct doen. Als de potten van kuipplanten zo groot zijn dat je deze bijna niet meer kan tillen dan kan je de plant ook verpotten zonder een grotere pot te nemen. Haal de kuipplant uit de pot en verwijder zoveel mogelijk aarde tussen de wortels van de plant. Het is niet erg als je zo nu en dan een wortels beschadigd of afbreekt als dit maar niet meer dan 20% van het totaal aan wortels is. Nadat je dit gedaan hebt zet je de plant weer in dezelfde pot met nieuwe humusrijke aarde zodat je verzekerd bent dat de plant niets te kort komt.