Nu de temperaturen snel oplopen zie je dat ook het blad aan de bomen en bladverliezende heesters verschijnt. Het planten en overplanten van deze heesters en bomen is vanaf nu dan ook niet meer mogelijk. Indien je toch nog wilt planten raad ik aan om vanaf nu containerplanten te kopen.
O wat is het verleidelijk om zomergoed aan te schaffen. Ik heb op diverse tuincentra de rijk bloeiende plantjes al weer gezien. Toch is het nog oppassen, het weer in mei is zeer verraderlijk. Zeker de nachttemperaturen kunnen snel tot enkele graden onder het vriespunt komen wat funest is voor zomergoed. Ook met de kuipplanten die je overwinterd hebt is het nog oppassen. Wachten tot na de ijsheiligen (12 mei – St.Pancreas, 13 mei – St.Servatius en 14 mei – St.Bonifacius) is dan ook mijn advies. Als je na half mei zomergoed gaat planten of de kuipplanten buiten zet kies dan voor een bewolkte dag, dan kunnen ze langzaam wennen aan de zon die al erg vel kan zijn.
De vaste planten lopen nu in rap tempo uit. Overal in de tuin zie je jonge uitlopers verschijnen. Indien je in de tuin veel hoge vaste planten of planten die snel omvallen zoals de Phlox, Ridderspoor, pioenrozen of hydrangea annabelle hebt staan is het nu de tijd om deze te voorzien van plantsteunen. Als je er zo vroeg bij bent heb je de minste kans op beschadiging.
Voor wie nog wil zaaien is het nog niet te laat. Zaaien van eenjarige en tweejarige planten doe je in mei direct in de volle grond. Ook het inzaaien of doorzaaien van het gazon zou in deze maand nog kunnen. Hou wel rekening met de vochtigheid van de grond. Zaad ontkiemd alleen als de grond vochtig genoeg is. Meerdere malen per dag kort sproeien is dan ook geen overbodige luxe. Bedenk dat op een bewolkte dag met wat wind de tuin nog sneller uit kan drogen dan op een windstille dag met zon.
In mei dienen er diverse planten gesnoeid te worden, een handig overzicht vindt je op de snoeikalender.