Tuinontwerp cursus

De tijd dat een tuin tijdens de aanleg ervan bedacht werd is gelukkig voorbij. Tegenwoordig denkt men steeds vaker goed na over de tuin voordat er een start gemaakt wordt met de aanleg. Eigenlijk is het ook niet meer dan logisch om een gedegen tuinontwerp te maken alvorens met de werkzaamheden te beginnen. Ik neem altijd als voorbeeld dat er ook geen huizen gebouwd worden zonder bouwtekening. Een tuinontwerp bespaart, of je nu zelf een tuinontwerp maakt of dit uitbesteedt, in alle gevallen veel geld, teleurstellingen, tijd en overbodig werk. Toch gaat het ondanks dat men tegenwoordig een tuinontwerp maakt nog vaak mis. De reden hiervan is mij wel duidelijk. Het ontwerpen van een tuin is voor de meeste mensen wel te doen, maar het ontwerpen van een tuin die aan de eisen en wensen van de gebruiker van de tuin voldoet is toch wat ingewikkelder. Of je nu zelf je tuin gaat ontwerpen of dit uitbesteedt, de eerste stappen van zelf je tuin ontwerpen zul je altijd moeten doorlopen om tot een tuinontwerp te komen die op je lijf geschreven is.

Zelf je tuin ontwerpen stap 1 tuinideeën opdoen
De eerste stap is direct een hele leuke! We gaan tuinideeën opdoen. De beste manier om tuinideeën op te doen is door zelf te gaan kijken wat je mooi vindt zonder je te laten adviseren door een hovenier, tuinarchitect, medewerker van een tuincentra of wie dan ook. Al deze, goed bedoelde, adviezen kunnen je in dit beginstadium te veel beïnvloeden. Een vakman zal direct met voor en/of nadelen aankomen waardoor je al snel van een idee afstapt terwijl dit misschien helemaal niet nodig is. Adviezen van vakmensen komen later wel, eerst gaan we zelf eens onze ogen de kost geven. Onderstaand een aantal mogelijkheden om tuinideeën op te doen

  • Wandel eens naar de kiosk en schaf een aantal tijdschriften aan en vergeet niet om tijdens deze wandeling je fototoestel mee te nemen en alles wat je onderweg tegenkomt en je wat lijkt op de gevoelige plaat te zetten. Vooral niet gaan nadenken of zoiets in jouw nieuwe tuin kan! Dat komt later wel. 
  • Bezoek eens een tuinbeurs of tuinevenement en neem ook hier je fototoestel mee.
  • Een uitstapje naar een groot tuincentrum is ook erg inspirerend. Schrijf de namen op van planten die je aanspreken en maak foto’s van bestrating, meubels, bloembakken en al het andere wat je direct aanspreekt. Niet naar prijzen kijken! Ook dit is van later zorg.