Tuinontwerp cursus

Wie wil er met de huidige grondprijzen nu niet zijn of haar tuin groter laten lijken dan dat deze in werkelijkheid is? Regelmatig vraagt men of ik de tuin zo kan ontwerpen dat de tuin langer of juist breder lijkt. Het langer of breder laten lijken van de tuin kunnen we op verschillende manieren bewerkstelligen. Laat ik beginnen met een tuin die ik recentelijk ontworpen heb voor een opdrachtgever in de gemeente Huizen. De tuin meet 9 meter breed en 7 meter diep zoals op onderstaande illustratie.

Zoals je ziet heeft deze tuin 2 openslaande deuren en rechts een deur naar de garage. De tuin is omsloten met een haag en heeft geen achteringang. De wens van de bewoners is om deze vrij ondiepe tuin zo diep mogelijk te laten lijken, een gazon voor de kinderen, een terras bij de openslaande deuren, een tweede zonneterras rechts achterin de tuin, een plaats voor een ornament en genoeg ruimte voor borders met bloeiende planten. Om te beginnen heb ik deze wensen in vlakken in het ontwerp getekend zoals op onderstaande illustratie. De grijze vlakken stellen de terrassen voor, de groene het gazon en de bruine de plaats voor een ornament.

Nu deze vlakken getekend zijn kan ik me met de vormen van de tuin bezig gaan houden. Gelukkig hadden mijn opdrachtgevers me volledig vrij gelaten en was de keuze om met ronde vormen te gaan werken een keuze waar ik in deze tuin het meeste mee kon bereiken. Ik begin met en ronde vorm voor het terras bij de openslaande deuren. Een vrij logische keuze als je stap 6 ronde vormen in de tuin hebt gelezen. De ronding zorgt immers voor een wijde blik naar buiten, wat in een ondiepe tuin als deze, geen overbodige luxe is. De plaats voor het ornament had ik ook al snel bepaald daar dit een goed element is om een dieptewerking in de tuin te versterken. Om deze dieptewerking een extra impuls te geven teken ik een cirkel op de plaats waar het ornament komt te staan zodat de aandacht nog meer getrokken wordt. Tevens teken ik een cirkel rechtsachter in de tuin zoals op de onderstaand illustratie.