Tuinontwerp cursus

Net zoals met ondiepe brede tuinen hebben mensen met een diepe smalle tuin ook vaak moeite om deze op de juiste manier te ontwerpen. De vraag om een lange smalle tuin breder te laten lijken is mij dan ook niet onbekend. De grootste fout die gemaakt wordt bij lange smalle tuinen is de te eentonige en te hoge omkadering van het geheel. Een tuin van bijvoorbeeld 6 bij 20 meter afbakenen met een schutting aan weerszijden versterkt het pijpenla effect alleen maar. De kunst is om te combineren met verschillende tuinafscheidingen en hoogtes. Op deze manier voorkom je dat je in één keer langs de afscheiding kan kijken.

Om zoveel mogelijk tips te geven zal ik in een aantal stappen een lange smalle tuin ontwerpen. De tuin die ik als voorbeeld neem heeft een afmeting van 6 meter breed bij 20 meter diep. De beste manier om een tuin met deze afmetingen in te richten is door deze te verdelen in vakken. Het leuke van het werken met deze verdeling is dat er een soort “tuinkamers” zullen ontstaan. Iedere “tuinkamer” kan je op een andere manier vormgeven. Hoe langer de tuin is hoe meer “tuinkamers” je kan maken.

We beginnen met een terras tegen de woning. Bij het uitzoeken van de bestrating is al rekening gehouden met het feit dat de tuin breder moet lijken. Er is gekozen voor een tegel van 60x40cm die in de breedte gelegd wordt. Om het breedte effect nog beter tot zijn recht te laten komen leg ik om de twee banen tegels een klinker (waalformaat). Wederom wordt deze klinker in de breedte gelegd. Aan de rechterkant van het terras plaats ik een schutting en aan de linkerkant een heg.

Nu het terras en de erf afscheiding voor dit gedeelte klaar zijn gaan we ervoor zorgen dat het een soort van “tuinkamer” wordt. In de tweede “Tuinkamer” komt een gazon met een pad. Door tussen het terras en het gazon een border te maken met aan de zijkanten wat hogere beplanting creëer je dit. Vaak wordt de fout gemaakt te massieve heggen tussen de “tuinkamers” te planten waardoor er al snel een opgesloten gevoel zal ontstaan. Het is veel mooier om de afscheiding voldoende transparant te maken zodat men nieuwsgierig wordt naar hetgeen er nog meer te beleven is. Het werken met heggen kan echter wel maar dan dien je deze niet te hoog en met voldoende openingen tussen de “tuinkamers” aan te planten. Verder is de aanzet voor een tuinpad bewust niet in het verlengde van de deur of het raam gemaakt daar dit een enorm diepte effect met zich mee zal brengen wat hier nou juist niet de bedoeling is. Let in dit soort tuinen vooral op de details zoals de rechthoekige tuintafel die bewust in de breedte op het terras staat.

In het tweede gedeelte van de tuin is er plaats voor een gazon. Doordat ik gekozen heb voor staptegels wordt het gazon niet onderbroken waardoor het breedte effect optimaal is. Zelfs de staptegels worden in de breedte gelegd. De erf afscheiding verspringt nu waardoor er aan de linkerkant een schutting en aan de rechterkant een weelderige haag ingetekend is. Aan het einde van de tweede “tuinkamer”? maakt het tuinpad een hoek naar links om verdere dieptewerking te voorkomen.