Tuinontwerp cursus

Nu de tuin netjes op schaal getekend is zorgen we voor genoeg kopieën waar we eens lekker op kunnen schetsen. Ook voor wie met de computer de tuin wil gaan ontwerpen raad ik sterk aan om een aantal keren de afmetingen van de tuin uit te printen. We gaan nu op de meest logische plaatsen vlakken schetsen waar we de basiselementen zoals een terras, gazon, vijver enz. willen maken. Houd hierbij rekening met het feit dat een hoofdterras minimaal 400x400cm moet zijn en een extra terras minimaal 300x300cm. Een tuinpad in de achtertuin dient minimaal 80cm breed te zijn en een pad naar de voordeur 120cm. Teken deze gewoon als een vierkant in de tuin zoals in onderstaand voorbeeld. Indien je nog geen noordpijl op de tekening hebt gezet dan dien je dit nu te doen. Het noorden kan je eenvoudig met een kompas te weten komen. Indien je de tekening vanaf een kadastrale situatie hebt overgenomen dan heb je geen kompas nodig. Een kadastrale situatie is altijd noordgericht.

Cursus_tuinontwerp_tuinontwerpen_0008-1

Op de linker tekening de erfgrenzen, woning, deuren, ramen en de schuur. Op de rechter afbeelding heb ik hierin twee grijze vlakken getekend waar de terrassen moeten komen, een groen vlak waar ik een gazon wil en lichtbruin een pad van de achterdeur naar de schuur.
 
Nu we weten waar deze elementen gesitueerd moeten worden gaan we bepalen welke vorm we de nieuwe tuin gaan geven. Blader niet direct door naar het vervolg van dit tuinontwerp maar lees de rubriek vormen bepalen eerst aandachtig door!