Aanleg bestrating

Tuinschermen blijven een grote rol spelen in de Nederlandse tuinen. Iedereen wil zijn eigen stuk tuin netjes afbakenen met het liefst zo min mogelijk onderhoud. Tuinschermen zijn daar zeer geschikt voor afhankelijk van de houtsoort en de behandeling kan je jarenlang plezier hebben van een afscheiding gemaakt van tuinschermen. Je kan kiezen uit hardhouten tuinschermen en zacht houten tuinschermen.

Hardhouten tuinschermen:
Een hardhouten tuinscherm gaat afhankelijk van het soort hardhout vele jaren mee. Je kan gerust rekenen op 25 jaar en langer mits de hardhouten tuinschermen aan hardhouten palen gemonteerd zijn en de tuinschermen ongeveer 10 cm boven de grond hangen. De meeste kans op rotten ontstaat op het punt dat de paal uit de grond komt je kan hiervoor overwegen de palen in paalhouders te plaatsen of de paal op die plaats te behandelen met teer. Persoonlijk plaats ik hardhouten palen nooit in paalhouders daar de levensduur van een goede kwaliteit hardhout lang genoeg is. Een afscheiding gemaakt van hardhouten tuinschermen is weliswaar duurder dan tuinschermen van zachthout maar gaat vele jaren langer mee zodat je deze klus niet nog eens hoeft te herhalen. Uiteindelijk zal je dus minder geld kwijt zijn en minder werk hebben. Hardhouten tuinschermen vragen eigenlijk geen onderhoud. Als je niets aan de tuinschermen doet zal het hout verkleuren naar grijs. Indien je de bruine kleur wilt behouden dan kan je overwegen het hout te behandelen met een hardhoutolie maar dit dien je dan wel minimaal twee keer per jaar te doen. Een nadeel van hardhouten tuinschermen is dat ze erg zwaar zijn. Je zal met minimaal twee personen de schermen moeten plaatsen en altijd voor moeten boren. Goede kwaliteit hardhout is zo hard dat zonder voorboren de schroeven simpelweg afbreken.

Zacht houten tuinschermen
Er zit heel veel kwaliteitsverschil in zacht houten tuinschermen. Allereerst is het belangrijk om op de dikte van de planken te letten. Een goede kwaliteit zacht houten tuinscherm heeft een plankdikte van minimaal 12mm. Verder is het belangrijk dat de schermen geïmpregneerd zijn en het liefst geschroefd. Wil je alles weten waar je op moet letten bij de aanschaf van tuinschermen lees dan aankooptips tuinschermen. Zacht houten palen zie ik als een groot nadeel ten opzichte van hardhouten palen. Een zacht houten paal heeft een vrij korte levensduur. Hoe lang precies is niet te zeggen dit is sterk afhankelijk van welke kwaliteit hout de palen zijn, de omstandigheden waar de paal geplaatst wordt en de manier van impregneren. Zeker is het dat ik een zacht houten paal het liefst zal plaatsen in paalhouders. Wel is het plaatsen van de schermen vele malen makkelijker. De schermen zijn een stuk lichter dan hardhouten schermen en voorboren is niet nodig. Ook de keuze in modellen is vele malen groter dan die van hardhouten tuinschermen.

Tip!: Lees voordat je tuinschermen koopt eens onze aankooptips tuinschermen.

Gereedschappen:

Spade
Waterpas (liefst een hoekwaterpas)
Metselkoord
Schroef/boormachine
Duimstok of meetlint
Houten hamer of palenrammer
Boodschappenlijst:

Tuinschermen
Palen
L-beslag (liefst RVS incl. schroeven)
Betonmortel
Slagpluggen (indien nodig)

Standaard tuinschermen zijn ongeveer 180x180cm. De palen dienen dan 275cm lang te zijn. In normale omstandigheden is dit afdoende. Indien de schutting geplaatst wordt naast een open veld waar de wind makkelijk grip op de schermen krijgt is het verstanding om palen te kiezen van 305cm. De dikte van de palen is normaal ongeveer 7x7cm. Je kan ook kiezen voor 9x9cm maar dit is niet noodzakelijk. Het staat echter wel een stuk mooier.
 
Indien je start met de schutting tegen een muur van bijvoorbeeld de woning of schuur controleer dan voordat je materialen gaat inkopen of je strak langs de muur naar benden kan graven. In de meeste gevallen zal dit i.v.m. de fundering niet lukken en zal je de paal aan de muur moeten boren. Het is dan mooier om i.p.v. een paal een lat tegen de muur te boren. Koop een let met een dikte van 45x70mm met een lengte iets langer dan het tuinscherm. Bevestig deze lat met vier slagpluggen aan de muur.

Start indien van toepassing altijd tegen de woning, schuur of ander vast punt. Monteer de lat met vier slagpluggen aan de muur. Om de schutting haaks op de woning te plaatsen kan je het best gebruik maken van een haakse hoek. Span een metselkoord langs de haakse hoek naar het einde van de schutting. Indien dit ook een muur of ander vast punt betreft monteer je ook hier een lat aan de muur met 4 slagpluggen. Indien het einde van de schutting niet stopt bij een vast punt graaf je een gat van ongeveer 40x40cm met een diepte van ongeveer 80cm. Zet de paal in het gat en controleer goed of deze haaks op het tegenover gestelde punt staat. Vul het gat nu voor de helft aan met droge betonmortel en stamp dit rustig aan.

Veranker deze paal goed. Je kan dit tijdelijk doen middels 2 schoren. Nu de begin en eindpaal goed stevig staan span je boven en onderlangs twee metselkoortjes zodat je de tussenpalen makkelijk kan plaatsen.


Graaf de gaten van de tussenpalen. Ook deze moeten ongeveer 40x40cm zijn met een diepte van 80cm. Je kan hiervoor ook een grondboor gebruiken maar de ervaring leert dat het graven van een ruim gat uiteindelijk minder werk zal zijn dan boren. Met een grondboor boor je als snel scheef waardoor je de palen niet mooi waterpas kan stellen. Tevens in het gat dan te smal om er nog betonmortel bij te voegen. Als je tuinschermen plaatst van 180 cm breed dienen de palen ongeveer 183 uit elkaar gezet te worden. Controleer goed of de palen waterpas staan. Het makkelijkste is hiervoor een hoek waterpas te gebruiken.

Tip: monteer alvorens je de palen plaatst het L-beslag op de palen dit werk een stuk makkelijker dan als de palen reeds verticaal staan. Op iedere begin en eindpaal monteer je twee stuks L-beslag en op iedere tussenpaal vier stuks. Indien het indraaien van het L-beslag lastig gaat kan je de dikke schroef in de boter dopen. Je zal zien dat het nu een stuk makkelijker gaat.

Hang nu de schermen tussen de palen. Het laatste scherm zal bijna altijd op maat gemaakt moeten worden. Nadat de schermen gemonteerd zijn controleer je goed of alles netjes in lijn staat en waterpas. Pas dan water je de palen met een weinig water aan. Je kan een aantal tijdens het drogen van de mortel een aantal schoren plaatsen zodat je zeker weet dat de schutting ook bij onverhoopt noodweer recht blijft staan.