Aanleg Tuinverlichting

Tuinverlichting aanleggen in de tuin kan op verschillende manieren en met verschillende doelen. Indien je kiest om tuinverlichting op 230 volt aan te sluiten bedenk dan goed dat dit niet de meest eenvoudige klus is. Er is niet alleen veel kennis voor nodig maar ook de uitvoering, vooral in een reeds aangelegde tuin, heeft heel wat voeten in aarde. Een makkelijker alternatief is het aanleggen van tuinverlichting met zwakstroom. Tuinverlichting gevoed door (meestal) 12 volt is eenvoudig, veilig en over het algemeen goedkoper.

Doelen tuinverlichting
Veel mensen leggen tuinverlichting aan voor de sfeer. Maar niet alleen voor de sfeer kan je kiezen om tuinverlichting aan te leggen. Denk eens na over:

  • Veiligheid: Denk hierbij aan lampen die automatisch aanspringen indien iemand zich in de tuin bevindt. Inbrekers hebben hier een hekel aan.
  • Gemak: Denk hier aan het lampje bij de voordeur, de lantaarn bij een parkeerplaats of een leeslampje boven een terras.
  • Markering: Denk hier aan markeringslampen bijvoorbeeld grondspots in de oprit of het aangeven van een vijver.
  • Vormgeving: Helaas wordt hier maar zelden over nagedacht. Met vormgeving kan je zoveel doen. Je zou bijvoorbeeld enorme diepte kunnen creëren met het aanbrengen van de juiste verlichting op de juiste plaatsen. Maar niet alleen diepte kan aangegeven worden ook juist de breedte werking kan goed benadrukt worden.

Verschillende manieren van verlichten
Nu duidelijk is of je met 12 volt of 230 volt gaat werken en de doelen goed voor ogen hebt moet er nog een keuze gemaakt worden in de manier van verlichten. Er zijn drie hoofdmanieren om de tuin te verlichten.

  • Armaturen: Verlichting middels armaturen lijkt mij een duidelijk verhaal. Er is tegenwoordig een grote verscheidenheid aan armaturen te verkrijgen van hoge lantaarns tot kleine wandlampjes.
  • Aanlichten: Persoonlijk ben ik hier een groot voorstander van. Met aanlichten van bepaalde (belangrijke) plaatsen in de tuin zonder dat je de armaturen (lichtbronnen) ziet.
  • Markeren: Markeren is een manier van verlichten die behoorlijk in opkomst is. En dan vooral de grondspots die in de oprit worden geplaatst.

Het plan
Ik val misschien in herhaling voor diegene die al vaker onderwerpen van mijn hand hebben gelezen maar maak een goed ontwerp of duidelijke schets alvorens je met de werkzaamheden start. Op deze manier voorkom je dat je dingen vergeet, krijg je tijdens het schetsen nieuwe ideeën en kan je in één keer de juiste materialen aanschaffen wat een hoop irritatie voorkomt.

Houd rekening met een stopcontact in de buurt van de boom waar je kerstverlichting in wilt hangen!