Aanleg beplanting

Meestal worden vaste planten verkocht als containerplant. Één van de meest voorkomende potmaten is potmaat P9. De vierkante pot is dan 9×9 cm breed en 10cm hoog. De inhoud is ongeveer 0,55 liter potgrond. Een groot voordeel van de potten is dat je de planten nagenoeg het gehele jaar kan planten.

Voorbereidend grondwerk
Voordat je de vaste planten gaat planten is het noodzakelijk om de grond om te spitten. Het is makkelijker tijdens het planten en je kan direct een goede humusrijke grond aanbrengen. Zorg dat je wat informatie verzameld over de soort vaste plant die je koopt zodat je de juiste grondsoort en standplaats kan bepalen. Het spitten doe je met een spade één steek diep is voldoende.

Uitzetten
De beste manier is om nu de vaste planten uit te zetten op de aarde. Als je een complete border aan gaat planten zet je eerst alle planten uit. Op deze manier weet je of je goed uit gaat komen met de aangeschafte planten. Laat de planten tijdens het uitzetten nog in het potje staan. Er kan onverwacht iets gebeuren waardoor je de werkzaamheden een poos moet staken en de kans op uitdrogen is dan groot. Het uitzetten van vaste planten doe je het liefst in een soort driehoeksverband. Zorg ervoor dat je geen rijen ontstaan we zijn tenslotte niet meer op de kwekerij.

Planten
Pas als alle planten uitgezet zijn begin je met het planten van de vaste planten. Begin altijd achteraan in de border zodat je niet meer over je eigen werk heen hoeft. Om de planten uit de potjes te krijgen mag je in geen geval het loof van het plantje vastpakken en hier aan gaan trekken. Het wortelgestel kan zo ontwikkeld zijn dat de plant erg strak in het potje geklemd zit. De makkelijkste en snelste manier is om het potje in je ene hand te nemen en deze op zijn kop leeg te kiepen in je andere hand. Tijdens het leegkiepen knijp je in het potje zodat het wortelgestel los van het potje komt. E.e.a. zal wel duidelijker worden in dit filmpje (filmpje komt in maart 2008 online). Omdat je de aarde goed omgespit hebt kan je zonder tuinschepje planten wat veel makkelijker is dan telkens het schepje te pakken. Maak met je gooihand een gat in de aarde en plant het plantje daarin met je andere hand. Druk deze nu stevig aan met duim en wijsvingers.

Wortelgestel
Als je de vaste planten uit de potjes haalt en het blijkt dat het wortelgestel zo dicht is dat er meer wortels dan aarde in het potje zit dan is het verstandig om de wortels iets te kneuzen. Zeker indien het gaat om ronde potjes is dit zeer verstandig. De wortels zullen dan makkelijker hun eigen weg zoeken en zich snel verankeren in de grond. Dit doe je door simpelweg een paar keer in de kluit te knijpen.

Schrobbelen
Tijdens het planten is het makkelijk om direct te schrobbelen. Ik heb gemerkt dat deze term niet bij vele bekend is. Schrobbelen in het met de hand aanharken van de aarde. In het filmpje (filmpje komt in maart 2008 online)doe ik dit voor.