Snoeien

Er is nogal wat onduidelijkheid over het afknippen van vaste planten. Niet de vraag welke vaste planten afgeknipt mogen worden maar meer wanneer deze afgeknipt mogen worden. Je mag iedere vaste plant die bovengronds afsterft in alle gevallen afknippen maar waar de één zegt dat vaste planten in het voorjaar afgeknipt moeten worden zweert de ander weer bij het najaar. Eigenlijk kan je alle vaste planten zowel in het najaar als in het voorjaar afknippen. Wat de beste periode is kan ik niet zeggen. Wat ik wel kan zeggen is dat er voor beide voor en nadelen zijn.

Vaste planten in het voorjaar afknippen
Eén van de voordelen van het afknippen van de vaste planten in het voorjaar is dat het afgestorven loof de vaste planten nog wat bescherming geeft tijdens eventuele vorstperiodes. Ook insecten, egels, vogels en andere dieren hebben baat bij het afgestorven loof in de winter. Tevens kan het winterbeeld met het afgestorven loof van vaste planten adembenemend mooi zijn. Zeker met dauw of rijp wat zich afzet op het afgestorven loof van vaste planten. Toch is niet iedereen gecharmeerd van deze beelden. Zeker mensen met een strakke tuin vinden afgestorven vaste planten vaak een rommeltje. Bij het afknippen van vaste planten in het voorjaar is wel enige voorzichtigheid geboden. De vaste planten kunnen afhankelijk van het weer al heel vroeg gaan uitlopen wat het afknippen van de planten niet zal vergemakkelijken. Om te voorkomen dat je jonge uitlopers van de vaste planten afknipt is het verstandig de planten met een snoeischaar af te knippen wat vele malen meer werk is dan het afknippen met een heggenschaar.

Vaste_planten_afknippen_0001-3
Vaste_planten_afknippen_0002-1

Vaste planten in het najaar afknippen
Het afknippen van vaste planten in het najaar kan je het beste doen met, een oude, heggenschaar. Je loopt geen risico dat je jonge uitlopers afknipt waardoor de klus snel geklaard is. Om ervoor te zorgen dat de vaste plant geen last heeft van eventuele vorstperiodes kan je de sierplantenborder na het afknippen van het loof afstrooien met een laagje humusrijke grond. Een laagje humusrijke grond zorgt niet alleen voor wat bescherming tegen eventuele vorstperiodes maar op deze manier verrijk je de bodem ook. Zeker mensen met een strakke tuin vinden de donkere kleur van de nieuwe aarde een erg mooi gezicht. De tuin is dan echt winterklaar en het eerste onderhoud vindt vaak pas plaats zo rond half maart. Alleen de dieren die op zoek zijn naar wat beschutting tegen het gure winterweer zullen het u zeker niet in dank afnemen. Fraaie wintersilhouetten zult u ook elders moeten aanschouwen