Aanleg vijver

Hoewel er steeds meer kant en klare vijverbakken in diverse soorten en maten worden aangeboden gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar vijvers gemaakt van vijverfolie. Met vijverfolie is iedere gewenste vorm en diepte te maken die je maar wenst. Veel mensen zijn bang dat een vijver gemaakt met vijverfolie lek zal gaan. Deze ongerustheid is niet geheel onterecht gezien de folies die er vroeger gebruikt werden om een vijver aan te leggen. De nieuwe generatie vijverfolie is gemaakt van EPDM rubber wat oersterk en zeer elastisch is. EPDM vijverfolie is 100% UV- en ozonbestendig, snel en eenvoudig te verwerken en is vorstbestendig tot -45 °C. De verwachte levensduur van EPDM vijverfolie is meer dan 30 jaar. Tevens is EPDM vijverfolie ook wel rubberflex genoemd worteldoorgroeibestendig.

Uitzonderingen hier zijn riet & bamboe de jonge flijmscherpe uitlopers van deze plant (rhizoomen) dringen zelfs door EPDM vijverfolie heen. Is de vijverfolie onverhoopt toch lek? Geen nood het repareren van de folie is zo simpel als het plakken van een fietsband.

Gebruik in geen geval PE folie. Deze folie is bij een onverhoopte lek niet te repareren met lijm of kit.

Vijverfolie berekenen

Vijverfolie koop je pas als je de vijver helemaal hebt uitgegraven. Zo kan je voor de aanschaf exact de benodigde folie berekenen. Dit kan middels twee manieren.

1. Met behulp van een formule:

  • De totale breedte + 2 x de diepte + 2 x 50 cm overlap = breedte folie.
  • Dan de totale lengte + 2 x de diepte + 2 x 50 cm overlap = lengte folie.
  • Nu lengte x breedte = benodigde folie voor de vijver.

2. Met behulp van een meetlint:

  • Leg een meetlint over de totale breedte van de vijver. Zorg ervoor dat het meetlint exact de vormen van de vijver volgt. Tel bij deze afmeting 2 x 50 cm overlap op.
  • Leg een meetlint over de totale lengte van de vijver. Zorg ervoor dat het meetlint exact de vormen van de vijver volgt. Tel bij deze afmeting 2 x 50 cm overlap op.
  • Nu lengte x breedte = benodigde folie voor de vijver.

Denk vooral niet dat een overlap van 2 x 50 cm te veel is, dit heeft u echt nodig bij de randafwerking.

Vijverfolie aanbrengen in de vijver
Nadat het gat gegraven is dienen de bodem en zijwanden vrij gemaakt te worden van scherpe delen zoals glas, stenen, wortels enz. Vervolgens ben ik een groot voorstander om een laagje vulzand van tenminste 5 cm over de bodem en zijwanden te verdelen. Indien je steile wanden hebt kan je het zand vochtig maken en met de achterkant van een bats aanstampen zodat het niet van de wand afglijd. Ook kan je gebruik maken van folie beschermvlies. Ikzelf ben daar geen voorstander van daar de vijver te snel zal opwarmen in de zomer. Het aanbrengen van de folie zal het makkelijkste gaan op een warme dag. Door de warmte wordt de vijverfolie soepel en zal makkelijker de vorm van de vijver aannemen. Bedenk voordat je aan deze klus begint dat vijverfolie loodzwaar is en onhandig te verwerken. Een paar helpende handen tijdens het aanbrengen van de vijverfolie zijn dan ook geen overbodige luxe. Nadat de folie langs de rand van de vijver ligt laat je hem van boven af in de vijver zakken. Trek vervolgens de laatste flap over de tegenovergestelde vijverrand. Nu is het tijd om de plooien zoveel mogelijk glad te strijken. Bij gebruik van rubberflex kan je gerust op de folie lopen. Draag daarbij wel schoenen zonder scherpe delen en met een rubber zool of, om het zekere voor het onzekere te nemen, trek je je schoenen uit.

Doorvoeringen maken in rubber vijverfolie
Ook het maken van ronde doorvoeringen in rubber vijverfolie, bijvoorbeeld voor een overloop, is zeer eenvoudig. Je hebt er slechts een schaar, multi-kit met kitspuit en een witte stift voor nodig.

  • Teken met de witte stift af waar je de gewenste wand doorvoor wenst.
  • Teken nu een cirkel af met een diameter van de door te voeren buis.
  • Knip met een voldoende scherpe schaar deze cirkel uit de rubber folie. Let op dat de rand mooi rond loopt zonder kartels.
  • Trek de rubber folie nu voorzichtig over de buis heen. Door het ‘te klein geknipte gat’ ontstaat er een strakke kraag van ongeveer 3 cm. 
  • Rol de kraag terug en breng met de kitspuit de Multi kit aan. Rol vervolgens de kraag weer terug.
  • De waterdoorvoer in de rubber folie is nu gereed.