Vijveronderhoud

Helaas is het weer een stuk koeler dan vorig jaar rond deze tijd. Zolang de zon niet wil schijnen en de temperaturen niet stijgen zal het nog wel even duren voordat het vijverwater een temperatuur bereikt van boven de 10°C. Onderstaande tips zijn dan ook slechts van toepassing als het vijverwater warmer is dan 10°C. Om dit nauwkeurig te meten zijn er speciale vijver temperatuurmeters in de handel. Maak deze drijvende temperatuurmeters wel van met een touwtje anders is de kans groot dat deze naar een plaats drijft waar je hem niet meer kan pakken.

Als de zon straks begint te schijnen dan zal het watertemperatuur snel stijgen in de vijver wat vaak als gevolg heeft dan de eerste draadalgen de kop opsteken. Deze kan je makkelijk verwijderen met een bezemsteel. Steek de bezemsteel in het water waar de draadalgen zich bevinden en begin de steel rond te draaien. De draadalgen wind je op deze manier om de bezemsteel heen. Dit is een uitermate effectieve manier, de draadalgen breken niet af en je verstoort de vijver minimaal.

Ook is de kans groot dat nu de zweefalgen het water groen beginnen te kleuren. Als je een natuurlijke vijver zonder UV lamp hebt raad ik aan om watervlooien toe te voegen aan het vijverwater. Watervlooien zijn bij de meeste dierenwinkels te koop in plastic zakken. Ledig de zakken watervlooien liefst niet overdag, watervlooien zijn een ware delicatesse voor uw vissen en zullen in rap tempo opgegeten worden door de vissen. Het beste kan je wachten totdat het buiten donker is alvorens je de watervlooien in de vijver uitzet. In de tussentijd dien je de plastic zakken met watervlooien in de ijskast te bewaren.

Voor koi vijvers of vijvers met filter en een UV lamp is het nu tijd om deze klaar te maken voor het nieuwe vijverseizoen. Al s je het goed gedaan hebt heeft het filter de gehele winter doorgedraaid. Ondanks dat is het bacterieleven tijdens de winterperiode in de meeste gevallen behoorlijk achteruit gegaan. Om het bacterieleven snel op gang te helpen kan je het filter enten met gevriesdroogde bacteriën. Deze zijn verkrijgbaar bij de meeste dierenwinkels en vijvercentra. Strooi de gevriesdroogde bacteriën uit over de filtermatten en meng wat door het filtersubstraat. Zorg er wel voor dat voordat je dit doet de UV lamp uit staat! De lamp zal de bacteriën anders kunnen vernietigen. Als je de lamp nu toch een week of drie uit hebt is het direct een mooie tijd om deze te vervangen voor een nieuwe. Ook als de lamp niet kapotgegaan is in de winter raad ik aan om nu een nieuwe lamp te kopen daar een UV lamp slecht één seizoen zijn volle kracht heeft.

Mocht de temperatuur van het vijverwater in deze maand boven de 17°C uitkomen dan dient men die koi of goudvissen heeft te zorgen voor afzetborstels. De mannelijke paai rijpe vissen zullen nu de vrouwelijke vissen aansporen tot de paringsdans. De vrouwtjes zullen hun eieren kwijt moeten raken waar een afzetborstel ideaal voor is. Op deze manier zullen uw vissen niet beschadigen. Indien er geen plaats is waar de vrouwtjes de eitjes op af kunnen zetten kan het gebeuren dat de eitjes verstenen in de buik van de vrouwtjes