Vijveronderhoud

Er is weliswaar in de wintermaanden een stuk minder te doen aan de vijver maar een dagelijkse controle is zeker op zijn plaats. Om te beginnen is het nog steeds noodzakelijk om blad uit de vijver te verwijderen. Je zal denken dat deze tijd nu wel voorbij zal zijn maar in tuinen die nog niet winterklaar gemaakt zijn kan blad gemakkelijk de vijver inwaaien. Ik zal me overigens wel beperken tot het blad wat op het wateroppervlak drijft daar je de vissen in de vijver tijdens deze maanden zo veel mogelijk met rust moet laten. En met met rust laten bedoel ik ook dat je de vissen in geen geval mag voeren. Je kan als stelregel aanhouden dat je als de watertemperatuur onder de 8°C komt moet stoppen met voeren. De vissen zullen dan toch niet meer eten en het voer zal naar de bodem zinken wat in het voorjaar voor behoorlijke problemen kan zorgen.

Ik kan het niet vaak genoeg vermelden dat je een vijver altijd ijsvrij dient te houden om te zorgen dat kwalijke gassen het water kunnen verlaten. De beste manier is om een luchtpompje te installeren in de vijver. Doe dit het liefst niet te diep daar het relatief warme water op de bodem dan vermengt wordt met de koudere hogere lagen. De vissen zullen dat niet in dank afnemen. Indien je te laat bent met het ijsvrij houden van de vijver dan zal je een wak moeten maken. Pak nou niet direct een bijl om een wak te hakken daar de trillingen die het hakken veroorzaakt ernstige schade aan de gehoorsorganen van de vissen kunnen toebrengen. De vissen kunnen daarvan zo in de stres schieten dat ze daar aan kunnen overlijden. De beste manier is dan om een keteltje heet water op het ijs te zetten waardoor er in korte tijd een wak zal ontstaan waar je een bruisblokje in aan kan brengen. Een wak hoeft overigens niet groot te zijn een kleine opening in het ijs is voldoende. Indien we te maken krijgen met sneeuw dienen we dat zo snel mogelijk van het ijs te verwijderen. Ondanks dat je het niet ziet staat het plantenleven in de vijver op dit moment niet helemaal stil. Als het te lang duurt dat deze vijverplanten licht krijgen stoppen ze met assimileren en kunnen ze afsterven.

Terwijl er in de tuinen niet heel veel te doen is op vijvergebied staat “de handel? niet stil. In deze maanden worden veel cursussen gegeven en worden vissen ingekocht voor het komende tuinseizoen. Diverse koifarms zijn gesloten omdat men in alle werelddelen op zoek is naar de mooiste Koi’s. Waterplantenkwekers zijn de waterplanten aan het scheuren om zo de markt weer te kunnen voorzien van de grote vraag.