Vijveronderhoud

Afhankelijk van het weer begint er zichtbaar weer wat leven in en om de vijver te ontstaan. Bij mooie dagen met rustig zonnig weer zie je de vissen al weer naar het wateroppervlak komen en als je goed kijkt zie je dat de waterplanten al weer groene blaadjes krijgen. Laat je niet teveel meeslepen met je voorjaarsgevoelens op een windstille zonnige dag. O wat is het verleidelijk om de vissen eens flink te gaan voeren. Helaas is het in de vijver nog niet zo warm als het buiten kan zijn in deze maand. Voordat het vijverwater op voorjaarstemperaturen is zijn we echt nog wel een maand onderweg. Pas als het vijverwater een temperatuur heeft van boven de 10°C kunnen we een weinig voer aan de vissen gaan geven. Kies in eerste instantie voor licht verteerbaar voer op basis van tarwekiemen. Zoals je zelf ook op de houdbaarheidsdatum van voedsel let zo is het ook verstandig om op de houdbaarheidsdatum van vissenvoer te letten, iets wat maar al te vaak vergeten wordt in deze tijd.

Doordat de temperatuur van het water in deze periode van het jaar hevig kan schommelen kunnen er gemakkelijk problemen ontstaan. Vooral in kleine en ondiepe vijvers schommelen de watertemperaturen hevig. De toch al verminderde weerstand van de vissen en de verminderde waterkwaliteit zorgen ervoor dat ziektes vrij spel hebben. De meest voorkomende zijn Costia, Witte stip, Trichodina, Chidonella en wormen. Bestudeer de vissen in deze periode goed en let vooral op “ander gedrag”?. Vorig voorjaar kwam ik bij een klant die vertelde dat de vissen het voorjaar in hun bol hadden. Ze zei “ze springen zo vrolijk door de vijver”?. Het bleek om de parasiet Trichodina te gaan. Als vissen van de één op de andere dag anders reageren aarzel dan niet om een ervaren dierenarts te raadplegen.

Het opnieuw opstarten van de vijver zoals dat zo mooi heet kan soms in maart maar dan moet de watertemperatuur wel boven de 10°C zijn. De bacteriën die je toevoegt aan het vijverwater voeden zich onder andere met de afvalstoffen van vissen. Zoals hierboven reeds geschreven voer je de vissen pas bij temperaturen boven de 10°C wat dus betekend dat pas dan genoeg afvalstoffen voor de bacteriën aanwezig zullen zijn. Ik behandel het opnieuw opstarten van de vijver dus ook pas volgende maand daar de meeste vijvers nog niet boven de 10°C uit zullen komen.

indien de vijver vorig jaar duidelijk te veel waterplanten bevatte of als er vorig jaar verschillende planten sterk achterbleven in groei en bloei dan is maart een ideale maand om de vijverplanten te gaan scheuren en opnieuw van een voedingsbodem te voorzien. De te scheuren planten haal je voorzichtig uit de vijver en scheur je op dezelfde wijze als vaste planten. Nadat je dit gedaan hebt kan je de planten liefst in een voldoende grootte vijvermand plaatsen met een voedingsbodem van speciale kleiige vijvergrond. Voeg hier nooit tuin of potgrond aan toe! Voordat je de speciale vijveraarde in de vijvermanden doet is het verstandig deze goed nat te maken. Op deze manier voorkom je dat de vijvermanden met planten na het uitzetten in de vijver naar boven komen drijven. Vooral waterlelies hebben de neiging weer naar boven te komen. Verzwaar de planten indien nodig met enkele keien. Laat de zuurstofplanten het liefst met rust in deze periode. Deze zijn van groot belang. Ideeën er in de loop van het vijverseizoen te veel van is kan je deze later nog gedeeltelijk verwijderen.