Aanleg vijver

Helaas verdiepen veel mensen zich niet in de verschillende vijversoorten alvorens ze starten met de aanleg van een vijver. Toch is naast de juiste plaats de gewenste soort vijver zeer belangrijk alvorens met de werkzaamheden te starten. Ik heb al vele, soms lachwekkende, benamingen voor een vijver voorbij horen komen in mijn carrière. Zelf kom ik steeds tot de conclusie dat er eigenlijk maar 4 soorten vijvers bestaan.

1. Natuurlijke vijver of plantenvijver
Bij de natuurlijke vijver, ook wel plantenvijver genoemd, staat beplanting centraal. Een natuurlijke vijver bestaat uit verschillende dieptes zodat alle waterplanten op de juiste diepte geplant kunnen worden.
 
• 20cm diep voor moerasplanten
• 40cm diep voor de waterplanten
• 60/80cm diep voor zuurstofplanten en kleine waterlelies
• 100/120cm diep voor de grotere waterlelies

De juiste plaats voor een natuurlijke vijver is half schaduw. Dit betekent dat de vijver gedurende de dag voor de helft schaduw dient te hebben. Dit is erg belangrijk voor de groei en bloei van de waterplanten. Ook is in de natuurlijke vijver rust erg belangrijk. Eigenlijk is alleen een bruisbolletje of blok toegestaan. Door de zuurstofplanten en geen vis of een enkele vis (zeker geen koi) wordt de natuurlijke vijver vanzelf helder. Het diepste punt van de natuur of plantenvijver dient 100 cm diep te zijn.

2. Combinatie vijver of tuinvijver
De combinatie vijver, ook wel tuinvijver genoemd, bestaat uit waterplanten en een beperkt aantal vissen in combinatie met een simpel filtersysteem. Geschikte vissen voor dit type vijver zijn:
 
• Goudwinde
• Goudelrits
• Shubunkin
• Sarasa
• Goudvis
• Zonnebaars

Het beste is om geen Koi karpers of Steuren in de combinatie vijver uit te zetten. Indien je dit toch wilt doen beperk het aantal dan tot het minimale en zorg er voor dat de Koi geen planten kunnen slopen en de Steur niet verstrikt raakt in de waterplanten. Het diepste punt van een combinatie of tuinvijver dient, op het diepste punt, 100cm diep te zijn. Een combinatie vijver dient continu belucht te worden. Op de vlakke horizontale delen van de vijver dien je een vijversubstraat aan te brengen. Dit zorgt voor een snelle en gezonde omzetting van afvalstoffen naar plantenvoeding door micro organisme.

3. Koi vijver
De Koi vijver ook wel Koikarpervijver genoemd is, zoals de naam doet vermoeden, speciaal voor liefhebbers van Koi. Indien je besluit om een Koivijver aan te leggen verdiep je dan alvorens met de werkzaamheden te starten in deze ingewikkelde en kostbare klus. In een Koi vijver zijn, op de plekken waar de Koi zwemmen, planten taboe. De Koikarpers zullen alle planten waar zij bij kunnen vernietigen. Een Koi vijver dient minimaal 150 cm diep te zijn. Een professioneel filtersysteem is onmisbaar bij een Koikarpervijver. Door mijn jarenlange ervaring en veel experimenteren heb ik de ideale manier gevonden om een Koi vijver aan te leggen. In mijn beleving bestaat een goede heldere Koikarpervijver uit een mechanisch en moerasfilter. Hoe je dit kan aanleggen lees je hier.

4. Zwemvijver
De zwemvijver is op dit moment de meest populaire vijver. Een zwemvijver bestaat net zoals een goede Koivijver uit twee delen, een plantgedeelte en een gedeelte zonder planten. Alleen op deze manier is helder en gezond zwemwater zonder chloor of andere chemicaliën gegarandeerd. Meestal maken we een zwemvijver 160cm diep. Dieper is voor zwemmen niet noodzakelijk en het zal alleen maar langer duren voor het water een aangename temperatuur bereikt. Natuurlijk is een goed filtersysteem in een zwemvijver een vereiste.