Aanleg vijver

Een strakke rechthoekige vijver of toch een speelse of ronde vijver? Tja het is een kwestie van smaak. Bij de meeste vijversoorten is dit ook niet zo belangrijk. Behalve bij de Koikarpervijver. Indien je een Koikarpervijver gaat aanleggen is een juiste vorm van cruciaal belang. Het water in een Koikarpervijver dient in een langzame draaiende beweging te stromen. Dit om het afval naar de juiste plaatsen (skimmer, bodemdrain) in de vijver te krijgen.

Onderstaand heb ik een aantal schetsen gemaakt van goede en foutieve vijvervormen. Op de illustraties zie je duidelijk dat er lang niet op alle plaatsen een goede stroming tot stand kan komen. Het probleem zal zijn dat vuil zich gemakkelijk op deze plaatsen zal verzamelen wat een negatieve invloed heeft op uw kostbare Koi.

Gelukkig blijven er nog zeer veel vijvervormen over die wel geschikt zijn voor een Koikarpervijver. Ook voor deze geschikte vijvervormen heb ik onderstaand een aantal voorbeelden gemaakt. Met een dosis gezond verstand en mijn voorbeelden kan je zelf bepalen of de gewenste vijvervorm geschikt is voor een Koikarpervijver.