Klim en Leiplanten

De Vitis vinifera is in het Nederlands beter bekend als Druif. De Viltis vinifera wordt niet alleen Druif genoemd ook Druivenstok en Wijnstok zijn veel gehoorde namen in Nederland. In België heet de Vitis vinifera Druivelaar. Van oorsprong komt de Druif niet in Nederland en België voor daar de Druiven een warmer klimaat prefereerden. Nu er Druivensoorten zijn gekweekt die beter tegen de kou kunnen en het klimaat in Nederland en België steeds warmer wordt zijn we massaal van de Druivenstokken gaan houden en staan ze in vele tuinen. Weliswaar dien je rekening te houden met een warme standplaats, liefst tegen een warme zuid muur van een woning, maar dan kan je toch van heerlijke druiven uit eigen tuin genieten. Sterker nog de wijngaarden rukken behoorlijk op in Nederland en België en ik kan als wijnliefhebber zeggen dat ik een aantal goede glazen wijn geproefd heb van Nederlandse bodem.

Geschikte Druivelaars voor Nederland en België
Er worden in de Nederlandse en Vlaamse tuincentra genoeg geschikte Druivenplanten aangeboden.
 
Witte druiven
Vitis ‘Witte van der Laan’: Ook wel Vitis ‘Vroege van der Laan’ genoemd. De meest voorkomende witte druif in Nederland en Vlamingen maar lang niet meer de beste keuze. De reden is dat er al lang nieuwe soorten zijn die beter bestand zijn tegen meeldauw en vroeger rijpen dan de ‘Witte van der Laan’.

Vitis ‘Hecker’: De ‘Hecker’ zag men als de vervanger van de bovengenoemde druif. De ‘Hecker’ is weer beter bestand tegen schimmelaantastingen en zal eerder rijp zijn maar ondertussen zijn er al weer betere soorten verkrijgbaar.
De Vitis ‘Palatina’, Garant, Birstaler Muscat, Arolanka, Phoenix, Fanny en Evita hebben de toekomst.

Je kan ook de pitloze soorten vroeg rijpende soorten Lakemond of Romulus proberen. Deze zijn echter wel gevoeliger voor ziekten en vorst.

Blauwe Druiven
Vitis ‘Boskoop Glory’: Ook wel ‘Glorie van Boskoop’ genoemd. Verreweg de bekendste en meest gebruikte blauwe druif voor in de Nederlandse en Vlaamse tuinen. Ook deze druif is inmiddels al achterhaald. De soorten Muscat Bleu, Nero, Ester, Siramé, Osella, Galanth, Rosina en Georg zijn druiven die eerder rijpen en beter resistent zijn voor schimmelaantastingen.

Je kan de pitloze soort Venus proberen maar dan moet je een beetje geluk hebben met het weer. Indien je de Druiven te vroeg plukt heeft deze soort een afwijkende smaak. Indien je de Druiven lang kan laten hangen door zachte weersomstandigheden verdwijnt de vreemde smaak.

Druiven planten
Druiven uit de volle grond kan je het beste, indien er geen vorst in de grond zit, planten in februari maart. Tegenwoordig worden Druiven ook in een container geteeld wat het mogelijk maakt de Druif het gehele jaar door aan te planten. Een Druif doet het op vrijwel iedere grondsoort Maar heeft een voorkeur voor de wat zwaardere grondsoorten zoals kleiige en leemgronden. Een te hoge grondwaterstand kan de Druif ook niet erg waarderen en zal wortelrot tot gevolg kunnen hebben. Het beste is om een ruim plantgat te spitten met een diepte van ongeveer 80 cm die rijkelijk aangevuld wordt met een nieuwe humusrijke tuinaarde die veel kalk bevat