Aanleg bestrating

Als je een terras gaat afrijen ga je anders te werk dan met een tuinpad. De afmetingen van een terras zijn dusdanig groot dat je dit niet op dezelfde manier als een tuinpad kan doen. Eigenlijk zijn er 2 manieren om een terras te vlijen. De eerste manier die ik omschrijf is eigenlijk voor de wat geoefende onder ons en de tweede manier is iets meer werk maar daardoor wel door iedereen zelf te doen.

Mogelijkheid 1 (voor de handige doe het zelver)

  • In dit voorbeeld ben ik van een terras van 400 x 400 cm uitgegaan. Allereerst maken we het zandbed zoals eerder uitgelegd. Vervolgens bepalen we de hoogte. Doorgaans is dit onderkant dorpel. Bekijk van te voren of er voldoende afschot mogelijk is (minimaal 1 cm per meter). 
  • We beginnen bij het bestraten van een terras altijd bij het vaste punt. In dit geval is dat de woning. Leg nu een aantal stenen langs de woning op de hoogte die je wilt hebben.
  • Bepaal nu je afschot en leg aan het einde van het terras wederom een aantal stenen ongeveer tegenover de stenen die eerder gelegd zijn.
  • Zet nu achter de stelstenen een stokje of schroevendraaier en span een touw (metselkoord) van de eerste naar de tweede steen. Zorg ervoor dat het touwtje strak gespannen staat en over de bovenkanten van de twee stenen heen loopt.
  • Herhaal dit bij de rest van de stelstenen.
  • Nu leg je een aantal stenen langs het touwtje. Let erop dat het touw strak blijft staan en leg de stenen niet onder het touw (je zou het touw per ongeluk omhoog kunnen duwen).
  • Nu haal je de touwtjes weg en kan je met een waterpas het zandbed vlak maken (vlijen). Door de hulpstenen die we zojuist hebben gesteld heb je telkens controle of je op de juiste hoogte zit. Deze manier van vlijen is niet de makkelijkste maar met een beetje oefening wel de meest snelle manier van werken.

Mogelijkheid 2: Voor iemand die voor de eerste keer gaat bestraten.

  • We gaan weer uit van een terras van 400 x 400 cm. Nu gaan we een lat dusdanig in het zandbed graven zodat de bovenkant van de lat de onderkant van de steen heeft. Dus indien we de lat zouden laten liggen en er een steen bovenop zouden leggen dan zal de steen de juiste hoogte hebben. Begin zoals altijd bij een vast punt. In dit voorbeeld is dat de woning.
  • Span nu aan twee kanten een touw (metselkoord) op afschot.

3. Pak nu de lat of waterpas waarmee je straks gaat vlijen en leg deze haaks op de lat. Hoe langer de waterpas of lat waarmee je gaat vlijen des te zwaarder dat straks gaat.