Aanleg bestrating

Indien er is gekozen voor een maatvaste steen/bestrating (stenen die allemaal dezelfde dikte hebben) is het mogelijk deze middels de vlij methode te leggen. Vlijen wordt ook wel afreien genoemd en is het vlak maken van het zandbed met een lat of waterpas. Persoonlijk vlij ik het liefst met een waterpas maar dat komt omdat ik met zeer weinig hulpmiddelen het zandbed vlij. Voor de wat minder geoefende kan je het beste een hulpmiddel maken om een tuinpad, terras of oprit te vlijen.

Vlijen/afreien van een tuinpad
Alvorens je een tuinpad gaat vlijen ga je de kantopsluiting maken. In dit voorbeeld heb ik gekozen voor opsluitbanden van 5x15x100 cm wat voor een tuinpad onder normale omstandigheden voldoende is. Sla een piketpaaltje naast de woning en leg een bouwhaak in de hoek zoals op de linker illustratie. Span nu een metselkoord naar het trottoir en sla ook hier een piket in de grond. Door gebruik te maken van de bouwhaak staat de lijn nu exact haaks op de woning. Controleer of er een afschot is van minimaal 1 cm per meter. Herhaal deze handeling nu voor de andere zijde van het tuinpad zoals op de rechter illustratie.

Zet nu langs het metselkoort de opsluitbanden. Het is het mooist als je de opsluitbanden 2 cm lager ingraaft dan de hoogte van het tuinpad.

Nu de kantbanden geplaatst zijn gaan we een hulpmiddel maken om het vlijen te vergemakkelijken. Zaag uit een voldoende dikke balk 2 hoeken zoals op onderstaande illustratie. Op deze manier rusten de twee uitstekende delen van de balk op de kantbanden. In mijn voorbeeld gebruik ik stenen die 7cm dik zijn. In dat geval moet de uitgezaagde hoek 5cm zijn. Dit omdat de kantbanden 2 cm lager liggen dan het straatwerk.

Nu kan je door de gemaakte balk over de kantbanden heen te trekken het zandbed mooi egaal op hoogte vlijen zoals op de illustratie rechtsonder.

Tonrond vlijen
Nog moeilijker lijkt het om tonrond te vlijen maar ook hier is een simpel hulpmiddel voor. Tonrond vlijen doe je indien je geen voldoende afschot hebt en geen putje kan/wil maken. Bij tonrond ligt het midden van het tuinpad hoger dan de zijkanten. Hoogteverschil is afhankelijk van de breedte van het te maken tuinpad. Bij een tuinpad met een breedte van 90cm is het midden van het tuinpad ca. 1cm hoger dan de zijkanten van het tuinpad.

Ga op dezelfde wijze te werk als het bovenstaande voorbeeld. Alleen bij het maken van de balk zaag je een ronding zoals op onderstaande illustratie.

Door de ronding die in de balk gezaagd is zal het zandbed dezelfde vorm aannemen.