Pompoenen

Het gemakkelijkst is dat te zien aan de kleur en hardheid. De vrucht groeit al enige tijd niet meer, en je ziet de vorm en kleur intenser worden, terwijl hij ook wat doffer wordt, de glans gaat eraf. Je zult ook zien dat de steel verkleurt, bij sommige soorten zoals Turkse muts, Hokkaido en Kabocha enz ontstaan kurkstreepjes op de steel, eerst was die groen met witte streepjes, nu wordt het wit kurkachtig. Als je aan de vrucht voelt zal je merken dan je bij een rijpe vrucht geen duimafdruk meer achter kunt laten.

Bij soorten met wratten zie je de laatste weken van afrijpen duidelijk dat de wratten groter worden.

het verschil van de steel links verkurkt rechts nog niet.

bij Rode van Etampe het verschil in kleur.

Bij andere soorten die dunnere stelen hebben merk je dat de steelkleur vaak donkerder wordt, of makkelijk loslaat. Bij Baby Boo en Jack be little, kan je hem zo afplukken zo gemakkelijk laat hij los.

Maar eigenlijk kan je het uit de verte al zien: een gewas dat nog helemaal groen is, dat zet wel vruchten maar je hoeft er nog niet te gaan oogsten.
Eerst wordt alle energie in de plant gestoken, daarna in de vruchten.
Dus als je ziet dat het gewas aan het afsterven is is dat eigenlijk een goed teken omdat de vruchten dan aan het afrijpen zijn, de plant hoeft zich nl niet meer zo om zijn bladgroei te bekommeren.

Een richtlijn qua tijd: afhankelijk van het soort zal 90-120 dagen na kieming de eerste vrucht rijp zijn. Patisson, Turkse mutsen. Hokkaido, Rode van Etampe zijn vrij vroeg.
De muskaten kunnen er wel een maand langer over doen.

Dan krijg ik ook vaak de vraag tot wanneer kan ik oogst verwachten? Ga er vanuit dat bij de gemiddelde soorten alles wat voor eind augustus is bestoven nog voldoende afrijpt voor dit seizoen.
Ze kunnen geen nachtvorst hebben.