Tuinideeën & Tips

Heb je een volledig betegelde tuin en mis je wel wat groen? Dan is het een goed idee om bloembakken neer te zetten. Je kunt de bloembakken dan vullen met alle planten en zelfs boompjes en struiken die jij mooi vindt. Het is dan wel belangrijk om te kiezen voor bloembakken van goede kwaliteit. Je betaalt dan misschien iets meer, maar je hebt er veel langer plezier van.

Wat zet je in een plantenbak?
Een rechthoekige plantenbak is voor veel planten te gebruiken. Je kunt er echt alle kanten mee op. Zet een aantal rechthoekige plantenbakken als afbakening van je terras neer en vul deze met wat je maar wilt.

Ga de hoogte in
Zet je een rechthoekige plantenbak tegen een muur of schutting? Dan is dat de perfecte plek om er een hogere plant in te zetten. Ook een klimmer als een passieflora of een clematis doet het daar goed. Deze planten houden wel van een beetje zon, maar ze hoeven niet per se in de volle zon. Natuurlijk kunnen de planten in een plantenbak geen vocht uit de grond halen en dus is het belangrijk om ze regelmatig water te geven. Heeft het heel hard geregend? Dan is het slim om regelmatig te controleren of de wortels niet in het water blijven staan. Een houten bloembak is dan ideaal. Je kunt er zelf wat afwateringsgaatjes in boren.

Ga de diepte in
Om wat meer “lagen” te krijgen, kun je bollen planten in een rechthoekige plantenbak. Deze bollen zitten verscholen tot ze klaar zijn om hun kopjes boven de grond uit te steken. Je kunt de bollen precies op de goede diepte planten en dan rustig afwachten. Je hoeft de bollen, als ze uitgebloeid zijn, niet op te graven. Je kunt ze in de meeste gevallen gewoon laten zitten en dan het volgende jaar weer genieten van de mooie bloemen.

Bedek de bodem
Een bodembedekker als maagdenpalm in een plantenbak is altijd een goed idee. De bollen die je eronder plant komen evengoed wel op, maar de bodembedekker voorkomt dat onkruid je plantenbak overneemt. Daarbij zullen bodembedekkers vaak lang en uitbundig bloeien en je plantenbak mooi vullen.

Kweek je eigen kruiden
Ben je een echte keukenprins of -prinses? Dan is het een goed idee om je eigen kruiden te kweken in je plantenbakken. Je kunt hiervoor zaadjes kopen bij een tuincentrum of online. Vergeet niet om bij ieder kruid een bordje te plaatsen van wat je gezaaid hebt. Zeker als je net gezaaid hebt en de kruiden net beginnen op te komen, lijken ze vaak op elkaar, terwijl de smaken erg verschillend zijn.

Kweek je eigen groentes
Misschien is een plantenbak iets minder geschikt voor het telen van aardappels en spruitjes, maar je kunt er heel goed je eigen tomaatjes, sla en komkommers in kweken. Maak een stellage van bamboestokken en kweek je eigen boontjes. Eten uit je eigen tuin is en blijft bijzonder. Niet alleen zijn de groentes uit je eigen tuin veel lekkerder, het kan ook nog eens flink schelen in je portemonnee!