Tuinideeën & Tips

Steeds meer mensen treffen maatregelen in huis om zo duurzamer te wonen. Dit kan allerlei redenen hebben. Van besparingen op de energiekosten tot het bij willen dragen aan een groenere leefomgeving en behoud van het milieu. Maar, wat kunt u doen om duurzamer te wonen?

Brandstoffen
Op dit moment gebruikt het overgrote deel van alle huishoudens nog aardgas voor verwarming van het huis, warm water en koken. De overheid heeft echter besloten dat in de toekomst alle huishoudens van dergelijke fossiele brandstoffen af zijn. U heeft de mogelijkheid om op deze zaak vooruit te lopen en uw huis al klaar te maken voor een aardgasloos bestaan. Zo kunt u beginnen met het koken op een inductieplaat. Daarnaast kan u zorgen voor een goede isolatie, want in een goed geïsoleerd huis blijft de warmte beter hangen en hoef je dus minder te stoken dan in een huis met matige isolatie. Een ontwikkeling die we ook steeds vaker zien voor aardgasloze verwarming, is het gebruik van een warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. Er zijn hiernaast nog een aantal aanpassingen die u mogelijk aan uw huis kan doen om aardgasarm of -loos te kunnen wonen, zoals het gebruik van zonnepanelen voor de opwekking van energie voor bijvoorbeeld de inductieplaat of de elektrische cv-ketel en je kan gebruik maken van ventilatie met warmteterugwinning. Genoeg alternatieven dus.

Indeling van uw huis
Het spreekt voor zich dat het minder energie kost om een kleinere woonruimte te verwarmen dan een grote. Het ene huis is echter groter dan het andere. Maar, waar mensen wel bewust mee kunnen omspringen is de indeling van de beschikbare woonruimte. Zorg bijvoorbeeld dat de relatief koude kamers, zoals slaapkamers, bij elkaar gegroepeerd zijn. Ditzelfde geldt voor de warme kamers, zoals keukens en woonkamers. Zo blijft de warmte beter hangen in de ruimtes waar dat moet.

Duurzame materialen
Bent u van plan te bouwen of verbouwen? Kies dan voor duurzame materialen. Op dit moment zijn de gekozen materialen namelijk verantwoordelijk voor zo’n 15% van de milieu impact van de woning. Wanneer u voor materialen kiest met labels als Natureplus, FSC of het Europese Ecolabel, zorgt u niet alleen voor een drastische verlaging van de milieu impact, maar ook voor een verhoging van de energetische efficiëntie. Dat houdt in dat er weinig energie, zoals warmte, verloren gaat door bijvoorbeeld goed isolerend materiaal.

Nieuwbouw
Gaat u wonen in een nieuwbouwhuis? Houdt dan rekening met het energie prestatie coëfficiënt (EPC). De overheid hecht waarde aan de zuinigheid van gebouwen die nieuw gebouwd worden. Om die reden moeten deze woningen voldoen aan een bepaalde norm; namelijk de EPC-norm. Deze is vastgesteld aan de hand van de efficiëntie van energieverbruik. Hoe lager de waarde, hoe efficiënter het huis. 1,0 is het neutrale middelpunt, gebaseerd op een modelwoning uit 1990. Wanneer uw nieuwbouwwoning een waarde van 0,6 heeft, gebruikt het 60% van de energie ten opzichte van de modelwoning uit 1990. Kies dus voor een woning met een lage EPC als u waarde hecht aan duurzaam wonen.