Heesters

Weigelia noemen we in het Nederlands ook Weigelia en is een bladverliezende sierheester die, afhankelijk van de soort 0,60 tot ongeveer 300cm hoog zal worden. De Weigelia is winterhard en zal het in de zon of halfschaduw op vrijwel iedere grondsoort goed doen. De struik bloeit opvallend uitbundig vanaf half mei tot en met half juni met klokvormige bloemen. Afhankelijk van de soort zal de bloemkleur roze, rood of wit zijn. Weigelia is aan te planten als losse haag of in een groep in de border en is volkomen winterhard. De Weigelia laat zich vroeg in het voorjaar probleemloos verplanten.

Snoeien
Weigelia laat zich heel goed snoeien en zal indien goed gesnoeid rijker gaan bloeien. Direct nadat de Weigelia is uitgebloeid (juni) is het tijd de snoeischaar ter hand te nemen. Knip de uitgebloeide scheuten terug tot op de eerste zijscheut die dit jaar niet heeft gebloeid. Tevens, bij struiken van vijf jaar en ouder, direct een verjongingssnoei toepassen om ervoor te zorgen dat de Weigelia jong en fris blijft. Je knipt dan één tot drie van de langste, dikste of beschadigde takken tot aan de basis terug. Tevens kan je als de Weigelia te lange konge takken heeft deze voor de helft afknippen. Wees vooral niet te bang om te snoeien! Zeker bij weigelia geldt de regel snoei geeft groei (en bloei). Let op: Er zijn enkele Weigelia soorten die een speciale behandeling zeer op prijs zullen stellen. De soorten met Paars en geel blad dien je ieder jaar in zijn geheel met driekwart terug te snoeien.

Populaire soorten
Weigelia ‘Bristol Ruby’: Erg mooie soort die met dieprode bloemen bloeit. De struik bereikt een hoogte van ongeveer 200cm en groeit zeer krachtig. Met een beetje geluk zal deze Weigelia in de herft een tweede keer bloeien.

Weigelia ‘Candida’: Erg rijkbloeiende Weigelia met helderwitte bloemen. De hoogte van deze struik is ongeveer 180cm.

Weigelia middendorffiana: Zeer aparte citroengele bloemen met wat oranje die soms wel tot juli doorbloeien. De hoogte zal ongeveer 150cm zijn waardoor deze soort ook voor de wat kleinere tuinen geschikt is.

Weigelia ‘Nana Variegata’: Met een maximale hoogte van 125cm een prima soort die je ook in een bloembak kan planten. Het bonte blad heeft een grote sierwaarde. Mooie roze bloemen.
 
Vermeerderen
Weigelia is een sierheester die zich gemakkelijk laat vermeerderen middels afleggen of het nemen van een winterstek.

Combineren met

  • Delphinium (Ridderspoor)
  • Lupinus (Lupine)
  • Lysimachia