Tuinideeën & Tips

Haagplanten zijn op dit moment helemaal in. De verklaring daarvoor kan per mens verschillen. De één heeft haagplanten in de tuin geplant simpelweg omdat hij of zij dit mooi vindt. Een begrijpelijke keuze, want deze planten kunnen ook bijzonder mooi zijn. De ander heeft voor haagplanten gekozen omdat hij of zij een mooie natuurlijke grens wilde hebben tussen de eigen tuin en de tuin van de buren. Ook zijn er mensen die haagplanten nemen om zo de inkijk in hun tuin weg te nemen. Haagplanten zijn er in allerlei soorten en maten. In deze blog bespreken we de belangrijkste varianten van dit moment.

Bamboe haagplanten
Eén van de leukste en mooiste varianten van dit type plant zijn de bamboehagen. Deze variant behoort tot de snelgroeiende haagplanten. Je beschikt dus al snel over volle en hoge planten, maar tegelijkertijd houdt dit wel in dat de bamboe haagplant meer onderhoud nodig heeft in vergelijking met een langzaam groeiende variant. Met een bamboehaag kies je eens voor wat anders dan een haag van coniferen, de meest gekozen variant van dit moment. Er zijn meerdere soorten bamboe die voor een haag gebruikt kunnen worden. De maximale hoogte ligt tussen de 1.5 en 3 meter.

Decoratie haagplanten
Je kunt kiezen voor meerdere soorten planten, bijvoorbeeld bamboe of coniferen. Ook de functie van je haagplant kan flink verschillen per gebruiker. Zo zijn er een hoop mensen die haagplanten vooral gebruiken als decoratie. Dat is helemaal geen verkeerde keuze, aangezien haagplanten er ontzettend mooi uit kunnen zien. Vooral als ze in bloei zijn, kunnen haagplanten best indrukwekkend zijn. Veel haagplanten zien er op hun mooist uit tijdens de lente en de zomer. Maar er zijn ook winterharde haagplanten. Deze planten, zoals de naam al verklapt, zien er ook goed uit tijdens de koudere maanden van het jaar. Decoratie haagplanten hebben een flinke invloed op de algehele look van je tuin.

Privacy haagplanten
Er zijn een hoop mensen die graag wat privacy willen in hun tuin. Toch is dit bij sommige tuinen nog niet het geval. In dat geval is er sprake van inkijk. Mensen die langs lopen kunnen zo in de tuin kijken. Of misschien heb je last van een nieuwsgierige buurvrouw die continu een praatje wil maken over wat er gaande is in de buurt terwijl jij gewoon wil ontspannen in je eigen tuin. In zulke gevallen zijn privacy haagplanten de beste oplossing. Deze haagplanten groeien dicht naar elkaar toe, zodat er geen inkijk meer is in je tuin. Zo kun jij genieten van meer privacy in je tuin. Je voelt je meer op je gemak in je eigen tuin.

Haagplanten als scheiding tussen tuinen
Alhoewel schuttingen een goede manier zijn om een scheiding te maken tussen de tuinen van buren, worden we er toch altijd wat triest van als we ze zien. Niet per se omdat ze lelijk zijn, maar wel omdat schuttingen nu niet bepaald de meest milieuvriendelijke optie zijn op dit gebied. Houten schuttingen zijn tot daar aan toe, maar aluminium en composiet schuttingen zijn te artificieel. Waarom kies je niet voor een natuurlijke grens met haagplanten? Dit is natuurlijker en beter voor het milieu. Bovendien ziet het er geweldig uit.