Tuinideeën & Tips

Een haag wil je natuurlijk niet ’s winters hoeven af te dekken. Daarom is het belangrijk om winterharde haagplanten te plaatsen. Hiermee creëer je het hele jaar door privacy. Er zijn twee typen haagplanten: groenblijvend en bladverliezend. Deze aanduiding slaat vooral op de winterperiode. Verlies de haag zijn bladeren in de winter? Dan is het bladverliezend. Blijft de haag groen in de winter? Dan is het een groenblijvende haag. In dit artikel lees je van beide typen de voordelen en een aantal soorten.

Bladverliezende planten
Bladverliezende planten lijken op het eerste gezicht niet zo aantrekkelijk. Ze bieden immers minder privacy omdat ze hun bladeren kunnen kwijtraken. Toch hebben bladverliezende haagplanten ook meerdere voordelen. Ze bieden in de lente en zomer een spektakel omdat een flink aantal soorten weelderig bloeien. Daardoor krijg je in deze periode ook enorm veel insecten in de tuin, zoals vlinders en bijen. Dat is goed voor de biodiversiteit in jouw tuin.  Andere soorten gaan na de bloeiperiode besjes geven, waardoor er weer vogels in jouw tuin komen.

Dat deze bladverliezende planten geen bladeren dragen in de winter, geeft ook weer iets moois. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de takken van de hagen zien en dat geeft een mooi beeld. Ook hoeven veel bladverliezende planten niet gesnoeid te worden. En het verloren blad geeft een goede bescherming aan de planten in de winter, maar ook dieren zoals egels kunnen hier dan lekker overwinteren.

Soorten
De bladverliezende haagplanten die het meest bloeien zijn bijvoorbeeld de spierstruik, zuurbes, hortensia en vlinderstruik. Er zijn ook bladverliezende haagplanten die iets minder bloeien maar die bij een milde winter ook nog flink wat bladeren behouden. Zoals de ligusterhaag of de beukenhaag.

Groenblijvende haagplanten
Ben je dol op privacy en op een groene tuin? Kies dan voor een groenblijvende haag. Deze hagen verliezen niet hun blad. Vaak hoeven ze ook maar twee keer per jaar gesnoeid te worden. Ook voor mensen die weinig naar de tuin om willen kijken zijn groenblijvende haagplanten aan te raden.

’s Winters hoeven de groenblijvende haagplanten geen bescherming, hoewel de ene soort iets beter bestand is tegen de winter dan de andere soort. Bij twijfel kun je de haag altijd even een beetje afdekken. Haagplanten die heel langzaam groeien kunnen met een keer snoeien door.

Soorten groenblijvende hagen
Er zijn verschillende groenblijvende soorten, met elk hun kenmerken. Zo zijn bijvoorbeeld de buxus en Chinese hulst geweldig als laagblijvende haagplant. Hou je van een rood tintje? Kies dan voor de Glansmispel. Deze haag heeft een glanzend blad met een mix aan groene en rode kleuren. Hoewel de naam groenblijvend dus anders doet vermoeden, is deze plant ook uitgerust met een mooie rode kleur. En ben je op zoek naar een plant die flink bloeit? Dan is een rododendron een geschikte keuze.

Wil je een wintervaste haag die flink dichtgegroeid is? Kies dan voor bijvoorbeeld de laurierhaag of de taxushaag. De laurier heeft een mooi donkergroen en klein blad. ’s Zomers bloeien er mooie witte bloemen in de struik. De meest bekende laurier is de Portugese Laurier.