Onkruidbestrijding

Wortelonkruiden zijn de hardnekkigste onkruiden in de tuin. Helaas worden wortelonkruiden nog al eens op een verkeerde manier bestreden. Veel mensen pakken bij het zien van onkruid direct de schoffel. Schoffelen tegen wortelonkruiden werk averechts! Door het schoffelen zullen de worteluitlopers van de wortelonkruiden beschadigen en zich verder verspreiden in de tuin. Schoffelen tegen wortelonkruiden staat dus gelijk aan vermeerderen!

Wortelonkruiden wieden op kale stukken grond
Ook het wieden van wortelonkruiden zal geen makkelijke klus zijn. Zodra je aan een wortelonkruid trekt zal het loof afbreken en de wortels of een gedeelte daarvan in de grond achterblijven. Gevolg is weer hetzelfde als bij schoffelen. Er is een manier van wieden wat wel goed werkt bij het gevecht tegen wortelonkruiden. Dit noemen we uitpuinen. Om de border uit te puinen maken we gebruik van een greep of riek. Steek de greep of riek in de grond en beweeg deze met een schokkerige beweging weer naar boven. De wortels zullen door het loswerken van de aarde naar de oppervlakte komen waardoor je ze makkelijk met de hand kan verwijderen. Op deze manier heb je de meeste kans dat je alle wortels te pakken krijgt. Uitpuinen werkt goed op stukken grond waar geen of weinig beplanting aanwezig is.

Wortelonkruiden_bestrijden_0001-1

Wortelonkruiden bestrijden in vaste plantenborder
Indien je het al zover hebt laten komen dat de wortels van de wortelonkruiden in/door het wortelgestel van gewenste beplanting groeien zul je wat geduld moeten hebben. Wortelonkruiden laten zich in deze situatie niet gemakkelijk verwijderen. Toch zijn er twee manieren om ook nu de wortelonkruiden weg te krijgen zonder de beplanting weg te gooien.

Manier 1
Manier 1 pas je toe als er wel wortelonkruiden in de border groeien maar nog niet overwoekeren. In dit geval kan je de meeste, indien er ruimte genoeg is, wortelonkruiden uitpuinen (zoals hierboven beschreven). Het is een secuur werkje om tussen de vaste planten uit te puinen maar het werkt goed. De wortelonkruiden die in/door het wortelgestel van de vaste planten groeien laat je zitten. Verwijder in geen geval het loof van de wortelonkruiden. Het loof (blad) smeer je in met een kwastje met Roundup. Na de behandeling met Roundup duurt het ongeveer twee weken voordat je de wortelonkruiden ziet verwelken. Roundup is namelijk een bestrijdingsmiddel die opgenomen wordt door de gehele plant zodat ook het wortelgestel af zal sterven.

Manier 2
Manier twee pas je toe als het lijkt dat er geen redden meer aan is. Schep in het najaar alle vaste planten uit de border waar de wortelonkruiden zich bevinden. De vaste planten scheur je. Tijdens het scheuren van de vaste planten verwijder je de wortels van de wortelonkruiden. De delen van de vaste planten die je straks weer terug wilt zetten geef je een tijdelijk onderkomen. Dit kan zijn een opkuilhoek of in een paar cement kuipen. Dit doe je om twee redenen. Ten eerste kan je zo goed in de gaten houden of er nog resten van wortelonkruiden in het wortelgestel van de vaste planten aanwezig zijn en ten tweede geeft dat de tijd om het stuk border waar de wortelonkruiden zich bevinden eens goed op te schonen. Zelf ben ik een groot voorstander om deze klus zonder chemische middelen uit te voeren. Dat wordt dus uitpuinen van de border zoals hierboven beschreven. Wacht een drietal weken met het terugplaatsen van de vaste planten die je een tijdelijk onderkomen hebt gegeven. Eventuele resten wortelonkruid die in deze tijd opkomen kan je dan verwijderen. Pas als je zeker weet dat er geen wortelonkruiden meer aanwezig zijn plant je de vaste planten weer uit in de border. Dit is een uitgelezen kans direct de border te voorzien van goede tuinaarde/bemesting.

Wortelonkruiden tussen verharding of half verharding bestrijden
Indien er tussen de bestrating of grindpaden wortelonkruiden groeien is het grijpen naar chemische middelen bijna onoverkomelijk. Er is echter nog één manier om van de lastige wortelonkruiden af te komen op verhardingen of half verhardingen. Je dient de wortelonkruiden dan uit te putten. Dit is wel een werkje waarbij je geduld moet hebben maar dat het werkt is zeker. Trek telkens als je ook maar het kleinste stukje blad van de wortelonkruiden op ziet komen deze weg. Na verloop van tijd zal je zien dat de wortelonkruiden het op zullen geven. Indien het om grote stukken bestrating/grind gaat is dit bijna niet meer te doen en is het kiezen voor een chemisch bestrijdingsmiddel de beste. Kies voor een bestrijdingsmiddel die opgenomen wordt door de plant zodat ook de wortels zullen afsterven.

Wortelonkruiden_bestrijden_0002-3