Onkruidbestrijding

Zaadonkruiden laten zich over het algemeen veel makkelijker verwijderen dan wortelonkruiden. Ook kan je preventief te werk gaan met antiworteldoek of bodembedekkers. Op welke manier je de zaadonkruiden ook te lijf gaat één ding staat vast. Zorg er in alle gevallen voor dat je de onkruiden bestreden hebt nog voordat ze zichzelf uitzaaien.

Zaadonkruiden wieden
Doordat zaadonkruiden er over het algemeen makkelijk uit te trekken zijn lijkt wieden ook de beste oplossing. Onkruid wieden kan, vooral als je dit met regelmaat doet, een zeer ontspannen werkje in de tuin zijn. Denk bij het wieden wel goed aan je rug. De beste manier is om op je knieën te gaan zitten om de rug te ontzien. Draag hierbij wel goede kniebeschermers. Ook voor het wieden in de border heb ik een aantal nuttige tips die ik in het filmpje onkruid wieden uitleg.

Zaadonkruiden schoffelen
Zaadonkruiden laten zich ook vrij makkelijk bestrijden door te schoffelen. Schoffelen doe je het liefst met droog en warm weer. Je hoeft dan het geschoffelde onkruid niet uit de border te harken. Door het droge weer zal het onkruid verdrogen. Indien het na het schoffelen gaat regenen loop je de kans dat het onkruid of een gedeelte daarvan weer wortel schiet. Schoffelen bij natte weersomstandigheden kan dus wel maar uitharken is dan voor een optimaal resultaat noodzakelijk. Schoffelen in de border vergt wel enige voorzichtigheid. Vaste planten en zelfs heesters die ondiep wortelen zullen schade kunnen oplopen door te schoffelen. Van schoffelen in de plantenborder ben ik dus geen voorstander. Wel is de schoffel een ideaal stuk gereedschap om het onkruid in de half verhardingen te bestrijden zoals een grindpad.

Zaadonkruiden tussen het straatwerk
Zaadonkruiden die tussen de voegen van (sier)bestrating groeien zullen lastiger weg te krijgen zijn zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Tijdens het wieden zal het regelmatig voorkomen dat de onkruiden zo vast zitten dat het er niet of nauwelijks uit te trekken is. Erger nog het loof breekt af en het wortelgestel blijft tussen de voegen zitten. Je kan er dan zeker van zijn dat binnen de kortste keren wederom het onkruid welig tiert tussen de bestrating.