Tuinideeën & Tips

Geld besparen, wie is er nu niet gek op? Eén zonnepaneel zet geen zoden aan de dijk, maar met meerdere, goed geplaatste zonnepanelen kun je jouw huis van energie voorzien en mogelijk nog wat bijverdienen door middel van terugleveren aan het energienet. Zo is het ook met allerlei andere slimmigheden in en rondom het huis. Je wordt er niet rijk van, maar alle kleine beetjes helpen. Een composthoop is een veel kleinere investering en is toch goed voor je portemonnee. Je hoeft niet langer allerlei meststoffen bij het tuincentrum te halen maar creëert met je eigen groenten-, fruit- en tuinafval (gft) een bodemverbeteraar.

Een ouderwetse hoop of een hippe wormenbak
Voor iedere tuin, groot of klein, is er een mogelijkheid om te composteren. Zelfs als je alleen maar een balkonnetje tot je beschikking hebt en de plantjes die daar staan wilt verwennen met wat extra voeding.

Composthoop
De bekendste manier van composteren is de composthoop. Als je een grote tuin hebt, is er vast wel een plekje te vinden voor zo’n hoop. Bij voorkeur in de schaduw, want anders droogt de composthoop uit, en je wilt ‘m juist een beetje vochtig houden.

Compostbak
Een andere optie voor een vrij grote tuin is de compostbak. Deze kun je kopen bij bijvoorbeeld een tuincentrum of zelf maken van pallets. Het is handig om er twee of drie naast elkaar te plaatsen. Terwijl het gft in de ene bak ligt te composteren, kun je het nieuwe afval kwijt in de volgende.

Compostvat
Een compacte mogelijkheid om te composteren is het compostvat. Voor deze manier van composteren heb je wel wat warmte nodig om het proces te starten, dus je kunt het beste beginnen in de lente of de zomer.

Wormenbak
Een wormenbak of wormenhotel kun je zowel binnen als buiten plaatsen. Koop online een kant-en-klaar exemplaar of maak er zelf eentje. Dit is vrij eenvoudig, maar check wel even welke soorten wormen je in de bak kunt plaatsen en van welk afval ze blij worden.

Wat kun je wel en niet composteren?
Welke manier van composteren je ook kiest, het draait allemaal om balans. Van alleen maar afgevallen bladeren zal je bijvoorbeeld nooit een goede bodemverbeteraar kunnen maken. Een mix van groen materiaal (zoals gemaaid gras en vochtig gft) en bruin materiaal (droog, bijvoorbeeld bladeren en takjes) werkt het beste. Af en toe de hoop omscheppen versnelt het proces.

Wel: groente- en fruitresten, koffiedik en –filters, ‘ouderwetse’ theezakjes, notendoppen, eierschalen, fijngemaakt tuinafval en verwelkte snijbloemen.

Niet: koffiepads, kattenbakvulling, schelpen, as van de open haard, vlees- en visresten (in verband met ongedierte), saus, vet en olie, grof, ongesnipperd snoeihout, boomwortels en (delen van) zieke planten.