Tuinideeën & Tips

Gelukkig kun je kunstgras zelf leggen! Als je al je eigen tuin onderhoudt, waarom zou je dan niet zelf je kunstgras kunnen aanleggen? Veel mensen vragen hoe ze kunstgras moeten leggen, en om die vraag te beantwoorden, hebben we wat informatie bij elkaar verzameld. Het is verstandig om ook even een video te kijken op Youtube om er ook een visueel beeld bij te krijgen. Haal je kunstgras bij een kunstgras specialist en lees verder!

Het gereedschap
Het begint allemaal met de juiste gereedschappen. Je zult een kruiwagen, een schep, straatzand, betonbandjes, een trilplaat, een waterpas, een straathamer, een meetlint en een scherp stanleymes nodig hebben om het hele proces vlot en efficiënt te laten verlopen. Met deze gereedschappen kun je het kunstgras succesvol leggen en ervoor zorgen dat het er professioneel uitziet.

De ondergrond
Richt je eerst op de ondergrond. Deze moet stevig, vlak en goed waterdoorlatend zijn. Als de ondergrond goed waterdoorlatend is, heb je meestal genoeg aan een zandlaag van 5 tot 10 cm. Maar als de ondergrond slecht water doorlaat, zoals kleigrond, dan is het aan te raden om een zandlaag van 15 cm te gebruiken. Je moet de ondergrond goed aandrukken en egaliseren. Je zou eventueel opsluitbandjes of stenen kunnen gebruiken. Het zandbed moet zich ongeveer 3 cm onder de opsluitrand of het straatwerk bevinden. Dit is weer afhankelijk van de hoogte van het kunstgras,

Het onderdoek
Het is echt belangrijk om een onderdoek onder het kunstgras te leggen. Dit zorgt namelijk voor een stevigere ondergrond en voorkomt problemen zoals onkruidgroei en beschadigde kunstgrasvezels. Deze moet je goed over de hele onderbouw leggen en zo dicht mogelijk bij de bestrating of de rand. Als je meerdere stukken kunstgras hebt, laat ze dan ongeveer 10 cm overlappen en snijd het onderdoek op maat met een stanleymes. Als je wilt voorkomen dat het wegwaait terwijl je doorgaat naar de volgende stap, kun je tijdelijk iets op het onderdoek leggen of het een beetje nat maken.

Kunstgras leggen
Let hierbij altijd op de vleugrichting van de vezels. Zorg ervoor dat deze richting het terras of de plek wijst waar je meestal naar kijkt. Zo krijg je het mooiste resultaat. Houd ook rekening met een kleine overlapping rondom het kunstgras. Denk aan ongeveer 5 cm aan elke kant. Dit maakt het mogelijk om het geheel netjes en strak af te snijden tegen aangrenzende elementen zoals bestrating of tuinmuren voor een professionele afwerking. Met deze tips leg jij de juiste basis voor het leggen van kunstgras en weet je waar je aan toe bent!